V Prahe zničili čínske vlajky, českých politkov to nahnevalo: Neofašizmus, úbohosť. Žena mu nedala, tak sa ukojil takto. Sekta TOP 09 nemá program a tak predvádza buranstvo. A ešte oveľa viac…

    0
    Prezident ČR Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching (Autor: Radim Panenka)

    „Desiatky čínskych vlajok visiacich v Prahe boli cez noc znečistené čiernou farbou,” píše BBC s odvolaním sa na informácie z českej polície. Čínsky prezident príde do Prahy v pondelok na dva dni, pred cestou do USA, kde bude Si Ťin-pching rokovať o jadrových otázkach so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom. Server dodáva, že počas pražskej návštevy možno očakávať aj protesty ochrancov ľudských práv, ktorí poukazujú na ich porušovanie v Tibete zo strany komunistickej vlády. Aktivisti plánujú vystaviť pred zrak čínskeho prezidenta aj billbord zobrazujúci tibetského vodcu dalajlámu s prvým českým prezidentom Václavom Havlom. Havel tibetského vodcu označoval za svojho priateľa.

    Hovorca prezidenta Zemana Jiří Ovčáček vyhlásil, že morálnu zodpovednosť za zničenie čínskych štátnych vlajok nesie TOP 09.
    Mnohí politici si na margo poškodenia vlajok servítky naozaj nebrali. Za vandalizmus označil incident napríklad Zdeněk Ondráček z KSČM. Povedal tiež svoj názor na to, čo by v tomto smere bolo azda možné označiť za legitímny protest. „Ak by táto osoba, ale tu by som skôr povedal skupina osôb, išla na určité miesto, trebárs pozdĺž trate, kadiaľ pôjde kolóna a tam svoj nesúhlas verbálne alebo transparentom vyjadrila. Tak, ako to robili iní trebárs v prípade nesúhlasu s prejazdom konvoja americkej armády,” povedal Ondráček a dodal, že to, čo sa stalo, preukazuje neochotu a možno aj neschopnosť určitej skupiny obyvateľov k tolerancii iného názoru. „Je potrebné si uvedomiť, že od útoku na majetok nie je ďaleko k útoku fyzickému,” myslí si predseda českých komunistov Ondráček.

    Veľmi silno sa do tých, ktorí vlajky zničili, oprel tiež napríklad Stanislav Grospič. „Myslím si, že je to vandalizmus, primitivizmus hraničiaci až s neofašizmom. Je to hanba, ktorá vôbec nevyjadruje toleranciu názorov.”

    „Je to vandalizmus, o tom niet pochýb,” povedal Jaroslav Foldyna a oprel sa aj do TOP 09. “Je to aj politické buranstvo, na ktoré zo zúfalstva stavila TOP 09. Bohužiaľ, je to aj hanba, ale len pre politikov tejto už dnes politickej sekty bez programu,” vyjadril sa a dodal, že azda jediným ich programom je antizemanovstvo.

    “Pokladám to za vandalizmus,” vyjadril sa k zničeniu vlajok stručne Jan Hamáček. Za vandalizmus a zbytočnosť to tiež označil Marek Černoch. „Čína sa stáva ekonomickou veľmocou a naším cieľom je prosperujúca Česká republika a obchodné možnosti pre naše firmy. Pred návštevou čínskeho prezidenta je tento čin len hanbou Českej republiky,” myslí si Marek Černoch.

    Ničenie cudzieho majetku alebo protest proti vítaniu diktátora?

    Že nejde o hanbu a dokonca ani o vandalizmus, sa domnieva Karel Schwarzenberg. „Hanba a vandalizmus to nie je, skôr provokácia a zaiste protest. Keď sa príliš okázalo víta diktátor, tak to vyvoláva pochopiteľné reakcie,” myslí si Schwarzenberg.

    Naopak za vandalizmus považuje ničenie vlajok Tomáš Zdechovský. „Legitímnym protestom neničíte cudzí majetok. Ak niekto s návštevou nesúhlasí, existujú tisíce spôsobov, ako svoj nesúhlas vyjadriť,“ hovorí Tomáš Zdechovský. „Je to také české. Škoda, že sa nedozvieme meno toho hrdinu,“ pridáva svoj názor na incident s vlajkami aj Jaroslav Kubera.
    O akože “hrdinovi” prehovoril aj Jaroslav Doubrava. „Je to vandalizmus a tiež úbohosť najvyššieho kalibru. Čo je to za hrdinu, že sa zníži pod pláštikom anonymity, k takému hanobeniu štátneho symbolu,” pýta sa senátor a dodáva: „Neznášam hrdinov schovávajúcich sa za anonymitu! Je to aj hanba. Nielen jeho, je to hanba nás všetkých. Lenže ako sa môžeme diviť, ak pre naše súdy nie je trestné zhanobenie symbolu prezidenta a jeho sídla magormi Ztohoven? Aj keď ani tí sa aspoň pod pláštik noci, ktorý by ich schoval, neuchýlili. Myslím si, že to nie je jediná sprostosť, ktorá nám od tých, ktorým zlepšujúce sa vzťahy s Čínou prekážajú, čaká. Verím ale, že nad to sa čínsky prezident dokáže povzniesť,” dúfa Jaroslav Doubrava.

    Od vajíčok po vlajky

    Tomio Okamura prehovoril v súvislosti so zničením čínskych vlajok o pravdoláskaroch. „Je to prejav extremizácie takzvaných pravdoláskarov, ktorí v odpore voči prezidentovi používajú stále silnejšie formy – od vajíčok až po ničenie cudzích štátnych vlajok – teraz je to hlavne na médiách, či nenávisť vyhrotia až k najhlbším násilnostiam pod vlajkou takzvaného občianskeho odporu proti hlave štátu, ako trebárs na Ukrajine,” povedal Okamura a zamyslel sa nad tým, čo by sa stalo, keby niekto zničil americkú vlajku. „To by bol podľa našich zmanipulovaných médií extrémizmus, keď je to čínska vlajka, tak je to občiansky odpor. Pre mňa to je len ďalší signál radikalizácie malej časti verejnosti pod vplyvom médií, keď je vytváraný pocit, že je na jednej strane tá správna demokratická základňa a proti nej proruskí nedemokrati.

    Pravda je však iná. Takzvaní pravdoláskari, bohužiaľ, dospeli do bodu nenávisti a negácie všetkého, a sú vo svojom boji absurdne nedemokratickí, netolerantní a nenávistní. Aj na demonštráciách vidím, že sa extrémisticky a násilne správajú práve len títo pseudodemokrati a s nimi spriaznené médiá potláčajúce slobodu slova, potláčajúce iné názory s tým, že len ten ich jediný je legálny a správny – teraz hovorím o celej tejto názorovej platforme, ktorá je síce početne malá, ale má väčšinu v pražských ústredných redakciách celoštátnych médií a tak má silu rozoštvávať národ,” oznámil svoj názor Tomio Okamura a pokračoval: „Výsledkom sú útoky vajciami na prezidenta alebo ničenie vlajok Číny. Pritom jedným z najväčších dlžníkov aj jedným z najväčších biznis partnerov Číny sú USA – krajina, ktorá týchto radikálov, ktorí rozoštvávajú spoločnosť, financuje prostredníctvom rôznych fondov,” ukončil Okamura.

    Hanba pre ČR?

    Vojtěch Filip poukázal na to, že napríklad vo Veľkej Británii sa pri návšteve čínskeho prezidenta rozhodne nič také ako u nás nedialo. Aj on označil poškodenie vlajok za vandalizmus. „Považujem to tiež za znak morálnej nedostatočnosti autora, ktorý poškodil nielen vlajky, ale i meno Českej republiky v civilizovanom svete,” dodal Vojtěch Filip.

    Prečo to isté nerobia ľudia vo Veľkej Británii alebo v USA, kam tiež zavítal čínsky prezident, sa pýta aj hajtman Juhomoravského kraja Michal Hašek. „Zneuctením vlajky iného štátu sa môže uspokojiť iba primitívny idiot, to nemá nič spoločné s demokratickým vyjadrovaním iného názoru. Je to vandalizmus, hanba mesta Prahy a Českej republiky,” pritvrdil Hašek. To, že je to hanba, sa domnieva aj poslankyňa Kateřina Konečná. „Je to vandalizmus a úbohosť. Vzhľadom na kampaň, ktorú začal starosta Prahy 6, sa však dalo očakávať, že sa nájde zopár jeho posluhovačov. Je to hanba,” vyjadrila sa Konečná.

    O Číňana zrejme nešlo

    Že šlo zrejme o obyčajný vandalizmus, sa domnieva Jiří Koskuba. „Hlavne, v súčasnosti už naozaj žiadna odvaha. Pochybujem totiž, že išlo o Číňana, ktorého sa tamojší režim naozaj mohol dotknúť. To tí naši západní, takzvaní bojovníci za ľudské práva priamo aj nepriamo môžu za všetok chaos, ktorý v súčasnosti v Európe vládne,” povedal.

    Čo si o tom, kto zničil čínske vlajky myslí, vyjadril veľmi osobito aj juhočeský hajtman Jiří Zimola. „Frustrácia je hrozné prekliatie. Žena mu nedala, šéf na neho nakričal a tak ten nešťastník zo všetkého viní Čínu. Hádam ho to uspokojilo, jeho duša našla pokoj,” povedal Jiří Zimola. Veľmi stručne potom odpovedal Pavel Bělobrádek. „Motiváciu autora nepoznám,” povedal. Za rýdzi vandalizmus označil ničenie vlajok aj Stanislav Huml. „Hoci si nemyslím, že tak početné osadenie vlajkami bol vhodný krok, pomaľovanie a ničenie vlajok je rýdzi vandalizmus,” povedal.

    Čo robila polícia?

    Iný uhol pohľadu na to, čo sa v noci okolo vlajok stalo, ponúkol senátor Jan Veleba. „Pozerám sa na to dvojakým uhlom pohľadu. Prvý uhol pohľadu je, že tento spôsob ničenia cudzej štátnej vlajky a ešte k tomu v noci je podľa môjho názoru absolútne neprijateľný druh protestu, ak sa to dá vôbec protestom nazvať,” povedal Jan Veleba a rovno sa spýtal, čo vlastne v tom čase, keď k zničeniu vlajok došlo, robila polícia. „Druhý môj uhol pohľadu je, že ak sa zničilo také množstvo vlajok, na takej dlhej ulici, tak sa pýtam, ako mám práve v týchto dňoch brať prehlásenie napríklad ministra vnútra, s tým, že polícia je pripravená čeliť terorizmu alebo všetko toto strážiť… Jednoducho, že sú pripravení. Podľa môjho názoru tá noc ukázala, že nie sú pripravení vôbec na nič a že sú to prázdne frázy. Že je tu iba cez deň na ozdobu pár policajtov, ktorí držia samopaly na letisku a niekde v centre Prahy. Ale skutok utiekol…” povedal senátor Veleba.

    Autor: David Hora, mp

     

    - Reklama -