V Prahe zatkli ruského hackera hľadaného FBI. Útočiť mal v USA

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)
    Meno muža, ktorý má byť údajným hackerom, česká polícia nezverejnila, ale potvrdila, že ide o ruského občana. Do susedného Česka pricestoval podľa New York Times v luxusnom aute spolu so svojou priateľkou. Agenti ho zadržali začiatkom októbra v hoteli v centre Prahy, len 12 hodín potom, keď sa dozvedeli o tom, že prekročil hranice. 
     
    Video zo zásahu proti ruskému hackerovi sa objavilo na sociálnej sieti Facebook. Muž sa pri policajnom zásahu nebránil zatknutiu, ale museli ho krátko hospitalizovať, pretože počas akcie skolaboval.  
     
    Žiadosť o vydanie hackera do USA zatiaľ podľa informácií Českej televízie neprišla, ale ak príde, bude sa ňou zaoberať ministerstvo spravodlivosti.
     
    V roku 2012 sa mal zadržaný muž podieľať na kybernetickom útoku, pri ktorom spoločnosť LinkedIn tvrdila, že prišla o údaje šesť miliónov svojich používateľov. Až tento rok sa ukázalo, že boli ukradnuté a predané informácie o 160 miliónoch používateľov. Na LinkedIn je registrovaných 430 miliónov ľudí, ktorí na tejto sieti hľadajú pracovné príležitosti aj nové kontakty. 
     
    New York Times pripomína, že ruského hackera zatkli v Prahe 5. októbra. O dva dni neskôr administratíva Baracka Obamu formálne obvinila ruskú vládu z toho, že je zodpovedná za kybernetickú krádež emailovej komunikácie predstaviteľov Národnej komisie demokratov (Democratic National Committee) a ďalších ľudí s kontaktom na prezidentskú kampaň Hillary Clintonovej. 
     
    Podľa utajeného zdroja NY Times však nie je zatknutie hackera v Prahe nijako spojené s masívnym únikom emailov, ktoré sa objavili na WikiLeaks. 
     
     
    - Reklama -