V Prahe pobodali moslima. Mali holé hlavy a nadávali mu kvôli viere, tvrdí jeho priateľka

    0
    Ilustračné foto: Skupina mužov s vyholenými hlavami (Autor: SITA)

    Ako server Lidovky.cz informoval, aktivistka vystupujúca s iniciálami E. Z., ktorej totožnosť vraj server pozná, potvrdila, že bol jej priateľ, označený serverom ako I. T., napadnutý v sobotu ráno v Prahe.

    Podľa výpovede E. Z. si útočníci na muža počkali, keď si išiel zabehať. Útok však našťastie neskončil tragicky, aj keď musel byť napadnutý muž s bodným poranením v oblasti brucha hospitalizovaný. Z nemocnice však už bol prepustený. E. Z. ďalej uviedla, že útočníci boli dvaja, mali to byť muži a obaja vraj boli holohlaví. Ako žena, ktorá sama seba označuje za aktivistku, uviedla, útočníci vraj mali dlhý nôž, ktorému sa našťastie I. T. dokázal čiastočne vyhnúť.

    „Môžem potvrdiť, že pražská polícia preveruje okolnosti sobotňajšieho napadnutia štyridsaťjedenročného muža vo Vršoviciach. Muž skončil s bodným poranením v nemocnici, ale s ohľadom na skutočnosť, že je vyšetrovanie na začiatku, nemôžeme oznámiť nič bližšie,“ odpovedala na otázku servera Lidovky.cz policajná hovorkyňa Andrea Zoulová, ktorá tiež odmietla špekulovať o tom, čo mohlo byť motívom činu. Polícia vraj teraz vyhodnocuje kamerové záznamy, po ktorých bude možno múdrejšia.

    Server iDnes.cz, ktorý je sestrou Lidoviek, však vďaka svojmu zdroju uviedol, že mali muži na napadnutého I. T. pri útoku kričať slová naznačujúce motív náboženského vyznania muža.

    Vinu nesie utečenecká kríza

    Priateľka napadnutého ďalej vypovedala, že útoku vraj predchádzalo niekoľko udalostí, pretože sú obaja činní v oblasti pomáhania utečencom, čo im údajne spôsobilo mnoho vyhrážok. Minulý týždeň mali napríklad poškodenému neznámi útočníci nastriekať na auto hákový kríž sprejom a ďalší dvaja muži sa ho potom údajne pokúsili vyhľadať v jednej z pražských modlitební. „V pomoci utečencom sme známe persony a vyhrážky chodia nám obom. A moslimovia sa tu boja akejkoľvek verejnej pozornosti, boja sa, že nahnevajú väčšinu,“ povedala pre server Lidovky.cz E. Z.

    Lidovky.cz ďalej pripomína, že po najnovšom sčítaní ľudu žije v Českej republike takmer 1 500 moslimov, pričom reálne ich je asi desaťnásobne viac. V ostatných mesiacoch však rastie voči moslimskej komunite napätie, za ktorým stojí predovšetkým utečenecká kríza a s ňou súvisiaci strach verejnosti. Podľa niektorých prieskumov je potom minimálne šesťdesiat percent Čechov proti prijímaniu utečencov.

    autor: jzd

    - Reklama -