V Perzskom zálive bolo rušno. Americké námorníctvo vypálilo varovné výstrely na iránsku loď

    0
    Torpédoborec amerického námorníctva. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ako napísala iránska tlačová agentúra ISNA, americká lietadlová loď typu USS Nimitz spolu s ďalšou sprevádzajúcou loďou sa priblížili k iránskej ropnej plošine V Perzskom zálive a vrtuľník z tejto lode sa vznášal pri plavidle elitných Revolučných gárd.

    Incident sa podľa citovaného oznámenia odohral v piatok popoludní. Všetky lode sa následne bez ďalších incidentov z miesta konfrontácie rozišli, uviedla agentúra AP.

    Podobný konflikt potvrdili obe armády v Perzskom zálive už v utorok. Hliadkujúca loď amerického vojenského námorníctva vypálila varovné výstrely neďaleko iránskeho plavidla, ktoré sa k nej dostalo do prílišnej blízkosti.

    Do incidentu s iránskym plavidlom sa dostala americká loď USS Thunderbolt, ktorá patrí do triedy Cyclone hliadkovacích lodí námorných síl USA, aktuálne so sídlom v Bahrajne ako súčasť piatej flotily amerického námorníctva.

    Podobné napäté konfrontácie amerických a iránskych lodí v Perzskom zálive sú pomerne bežné. Americké námorníctvo evidovalo vlani podobných stretnutí – klasifikovaných ako “nebezpečných alebo neprofesionálnych” – s iránskymi silami spolu 35, predvlani ich bolo 23.

    - Reklama -