V Paríži opäť počuť výbuchy a streľbu. Štvrť St. Denis je hermeticky zatvorená. Platí zákaz vychádzania. Teroristi sa zabarikádovali a hlásia mŕtvych a zranených. Zasahuje aj armáda

0
Francúzska polícia uskutočnila v štvrti Saint-Denis rozsiahly zásah (Autor: SITA)

Zásah sa začal v skorých ranných hodinách. Až štyria ľudia sa zabarikádovali v byte. Objekt obklopili desiatky policajných áut a nad hlavami krúžia vrtuľníky. Podľa najaktuálnejšich informácií agentúry AFP sú traja teroristi-muži mŕtvi, jedna žena, samovražedná atentátnička, na sebe odpálila bombu a jeden z teroristov ešte bojuje. Piati teroristi majú byť zranení a zajatí.

Cieľom je mozog útokov

Policajný zásah súvisí s pátraním po spolupáchateľoch piatkových útokov v Paríži a cieľom je aj údajný mozog akcie Abdelhamid Abboud. Severne od Paríža, teda v Saint-Denis bolo počuť streľbu a sedem až deväť výbuchov. Práve v tejto časti sa nachádza futbalový štadión Stade de France, kde sa odpálili traja samovražední atentátnici.

Operáciu uskutočnila protiteroristická polícia a elitná jednotka Raid. „Pred chvíľou sa objavila informácia, že cieľom protiteroristickej operácie mal byť mozog atentátov Abdelhamid Abbaoud, o ktorom sa  tvrdilo, že je v Sýrii,“ cituje ČT svojho spravodajcu Petra Zavadila.

Tento 27-ročný Belgičan mal prsty aj v prípravách iných atentátov, z ktorých niektoré aj nevyšli, napríklad útok na kostoly na predmestí Paríža. Dokonca po ňom išla aj tajná služba, no napriek tomu sa mu podarilo ujsť do Sýrie a potom zase do Belgicka.

Školy budú dnes zatvorené

Podľa svedkov sa streľba vo Franúczsku ozývala o 4.30 h ráno a miestni obyvatelia boli vyzvaní, aby svoje byty neopúšťali a nezdržiavali sa pri oknách. Podľa informácií agentúry AFP bolo zranených aj niekoľko policajtov. Celá štvrť bola zároveň hermeticky uzatvorená. Na mieste sú aj sanitky. Situácia na predmestí je vážna a starosta Didier Paillard sa vyjadril, že v tejto štvrti bude prerušená verejná doprava a zatvorené všetky školy.

Hoci prvé informácie hovorili v piatok o ôsmich útočníkoch, podľa polície by ich nakoniec malo byť až deväť, a to podľa záberov kamier. Stále sa pátra po Salahovi Abdeslamovi, o ktorom sa špekuluje, že ho deň po útoku zachytila kamera televízie Sky News, ako sa spokojne prechádza ulicami Paríža a dokonca hodí do záberu úškrn. Identita deviateho muža ešte podľa polície nie je známa.

Zo 129 bezprostredných obetí parížskeho masakru zatiaľ identifikovali 117.

Poplach v lietadlách aj v Hannoveri

Svet vystrašili aj správy o dvoch lietadlách, ktoré smerovali z USA do Paríža a museli núdzovo pristáť. Bolo to pre anonymné hrozby, ktoré sú teraz predmetom vyšetrovania. Jedno lietadlo smerovalo z Los Angeles a druhé z Washingtonu. Lietadlá následne prehľadala FBI. Práve Washington sa skloňoval v súvislosti s vyhrážkami Islamského štátu, keď bojovníci vyhlásili, že americké hlavné mesto bude čoskoro na rade.

Napätá situácia nastala aj v nemeckom Hannoveri, keď zrušili futbalový zápas medzi Nemeckom a Holandskom z dôvodu možného teroristického útoku. V hľadisku mala byť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Hrozba sa nakoniec nepotvrdila.

- Reklama -