V OSN sa lámu ľady. Iránsky prezident vyzval USA na rokovanie. Chcú si vymeniť väzňov

    0
    Iránsky prezident Hassan Rúhání a prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Irán v súčasnosti zadržiava troch občanov Spojených štátov vrátane spravodajcu denníka Washington Post, ktorý je obvinený zo špionáže v prospech svojej krajiny a zo šírenia protiiránskej propagandy.

    Spojené štáty zadržiavajú 19 Iráncov, a to v súvislosti s porušovaním režimu embarga, ktoré Západ uvalil na Irán pre jeho kontroverzný jadrový program.
    V nedávnom rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS sa Rúháni takisto vyjadril k možnej výmene zajatcov a upozornil, že väznenie iránskych občanov v Spojených štátoch považuje za protizákonné, keďže boli odsúdení za porušenie západných sankcií, ktoré Teherán od samého začiatku neuznáva.

    Vzťahy medzi západnými štátmi a Iránom by sa postupne mohli začať zlepšovať na základe dohody, ktorá bola dosiahnutá v polovici júla a v ktorej sa šestica mocností s Iránom dohodla na riešení dlhoročného problému s podozrivým iránskym nukleárnym programom.
    Dohoda predpokladá, že Irán sa podriadi podmienkam Západu a výmenou za to budú zrušené ekonomické a finančné sankcie uvalené na Irán zo strany Bezpečnostnej rady OSN, USA a EÚ.

    - Reklama -