V Nemecku výrazne stúpol počet útokov na Turkov. Lenže za tým asi nie sú Nemci

    0
    Demonštrácia Turkov v Kolíne (Autor: TASR)

    Hovorkyňa rezortu pre porovnanie uviedla, že počas celého roka 2017 došlo k 13 takýmto útokom. Zároveň upozornila, že v obidvoch prípadoch ide o predbežné údaje, ktoré by mohli zmeniť ďalšie hlásenia na polícii.

    V súvislosti s napätou situáciou medzi Kurdmi a tureckými nacionalistami v Nemecku povedala, že kvôli mnohým ľuďom s väzbami na Turecko, ktorí v krajine žijú, bola vždy miestom, kde dochádzalo k turecko-kurdským konfliktom. To platí “obzvlášť na pozadí súčasných udalostí v Afríne a okolo neho”, dodala hovorkyňa.

    V uplynulých dňoch polícia zaznamenala viacero podpaľačských útokov na mešity alebo turecké zariadenia v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Berlín,  Severné Porýnie-Vestfálsko a Šlezvicko-Holštajnsko.    Tureckí vojaci a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili 20. januára v Afríne operáciu proti kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara považuje kvôli väzbám na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) za teroristickú organizáciu. Turecká armáda v nedeľu oznámila, že sa jej Afrín podarilo úplne ovládnuť. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzápätí v pondelok avizoval, že jeho krajina rozšíri teraz vojenské operácie do ďalších Kurdmi ovládaných oblastí v Sýrii, ako aj do oblasti Sindžár v Iraku.

    Hovorkyňa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) koncom minulého týždňa denníku Die Welt povedala, že v reakcii na tureckú ofenzívu proti Kurdom v severnej Sýrii sa v Nemecku očakávajú ďalšie násilné činy.

    - Reklama -