V Nemecku to vrie. Minister spravodlivosti si povedal dosť, chce riešiť „náckov“

    0
    Neonacisti. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Situácia v Nemecku začína byť neznesiteľná. Niektorí ľudia totiž začali mať v zuboch utečencov, ktorých prúdi do krajiny neúrekom. Celé sa to vyhrotilo po tom, ako sa prevalilo, že gangy imigrantov sexuálne napádali ženy počas Silvestra nielen v Kolíne nad Rýnom, ale aj v iných nemeckých mestách. Minister spravodlivosti je tak právom rozrušený z pravicových skupín, ktoré prilievajú olej do ohňa svojím agresívnym správaním.

    Ohrozuje to mier v spoločnosti

    Podľa šéfa rezortu spravodlivosti treba o pravicovom násilí diskutovať. Podľa neho totiž ohrozuje mier v spoločnosti. Uviedol to The Telegraph. Podľa nemeckých médií chce Maas zvolať poradu kvôli riešeniu stúpajúceho nebezpečenstva, ktoré súvisí s pravicovým násilím a vlnou xenofóbie.

    Šéf federálnej kriminálnej polície Holger Münch sa zas obáva toho, že by mohli vzniknúť teroristické štruktúry. „Potrebujeme rýchle policajné vyšetrovania, aby sme mohli zastaviť tempo krajne pravicového zločinu,“ povedal. Veď napríklad štyria podozriví neonacisti už boli obvinení z plánovania útoku na utečenecké zariadenie, mešity a moslimských kazateľov.

    Ochrancovia žien alebo len zásterka?

    Je evidentné, že útoky, respektíve ich plánovania, súvisia s napätím a frustráciou z príchodu obrovského množstva utečencov. Len za posledných 12 mesiacov prišlo do krajiny viac ako milión žiadateľov o azyl. A napätie stúpa aj po tom, ako sa prevalilo, že imigranti si ako koristi vyhliadli počas silvestrovských osláv miestne ženy.

    Niektoré civilné skupiny takzvaných „ochrancov“ vraj vznikli preto, aby chránili ženy pred žiadateľmi o azyl. Ale podľa Müncha môžu byť len zásterkou pre krajne pravicové násilie. „Musíme sa pozorne pozrieť na to, kto je aktívny spomedzi ochrancov',“ vyjadril sa šéf kriminálky. Znepokojuje ho aj to, koľko internetových fór vzniklo po Silvestri. Podľa neho je navyše neprípustné, aby boli „občianskymi ochrancami“ zmlátení na ulici náhodní, napríklad Pakistanci. Diskutovať o probléme pravicového násilia by sa malo 10. marca v Berlíne.


     

    - Reklama -