V Nemecku prísne obmedzia sociálne kontakty

    0
    Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Občania sa najmenej dva týždne budú môcť pohybovať v maximálne dvojčlenných skupinách. Výnimku budú mať rodiny a osoby žijúce v spoločnej domácnosti.
    Odporúča sa dodržiavať minimálny odstup 1,5 metra, najlepšie dva metre.

    V celom Nemecku budú zatvorené reštaurácie i ďalšie gastronomické zariadenia s výnimkou tých, kde si je možné vziať jedlo so sebou alebo si ho objednať priamo domov. Zatvorené budú mať aj všetky kaderníctva, kozmetické či masážne salóny.

    „Najdôležitejšie je dodržiavať odstup,” zdôraznila Merkelová.

    „Pri určitej vzdialenosti je riziko infekcie takmer nulové,” uviedla. Je podľa nej “obrovský rozdiel”, či sa zachová odstup pol metra alebo jeden a pol metra.

    „Každý by mal svoj život v nasledujúcich niekoľkých týždňoch zorganizovať podľa týchto jasných pokynov,” povedala kancelárka.

    Varovala, že nedodržanie pravidiel bude mať následky: „Ďalej obmedzujeme verejný život a sociálne kontakty. Usilujeme sa o to, aby v celom Nemecku platili v princípe rovnaké pravidlá. Spolková vláda, spolkové krajiny a samosprávy pracujú na veľkom, dokonca životne dôležitom cieli – na získaní času v boji proti vírusu. Prosím vás, konajte všetci spoločne. Robte to, čo je teraz správne pre našu krajinu – ukážte rozum a srdce!“

    Predseda vlády Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet na tlačovej konferencii oznámil, že porušenie nariadenia o dodržaní odstupu sa môže trestať pokutou až do 25 000 eur. Za závažné priestupky bude hroziť trestné stíhanie.

    „Zatiaľ čo väčšina občanov pochopila, že ide o život alebo smrť, stále pozorujeme veľa nerozumného správania. Stále je veľa ľudí, ktorí nerešpektujú nariadenia a odporúčania a správajú sa absolútne nesolidárne, dokonca nebezpečne. Aby sme všetkých priviedli k rozumu, potrebujeme podľa mňa ďalšie prísne opatrenia a spoločný, jednotný postup vlády a spolkových krajín,” vyhlásil Laschet.

    S vírusom sa podľa neho musí bojovať “teraz, okamžite a všetkými dostupnými prostriedkami”. Nemajú sa “sledovať rozumní, ale trestať nerozumní – tvrdo a jednoznačne”, dodal Laschet.

    - Reklama -