V Nemecku otvoria špeciálne utečenecké centrum. Neuveríte, pre koho bude určené

    0
    Homosexuáli bojujúci za svoje práva (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    „Veľa homosexuálov prichádza do Nemecka z krajín, kde je odlišná sexuálna orientácia považovaná za trestný čin. Bohužiaľ aj v našej krajine sa v rámci moslimskej komunity stávajú terčom opovrhnutia, diskriminácie a násilia. Preto sme sa rozhodli im pomôcť a zriadiť pre približne 120 z nich nové utečenecké centrum. Tí ľudia prežili mnohé útrapy a zaslúžia si žiť v Nemecku bez strachu z násilia a diskriminácie,“ informoval autor projektu Marcel de Groot na pondelkovej tlačovej konferencii prítomných novinárov.

    Ako informuje server The Local, prvé utečenecké centrum v Nemecku určené pre jedincov s odlišnou sexuálnou orientáciou bolo otvorené pred troma týždňami v Norimbergu. To však pojme len osem azylantov. Počet prípadov násilia medzi utečencami, ktorého terčom sa stávajú homosexuáli, v Nemecku rapídne narastá. „Mnoho homosexuálnych žiadateľov o azyl navyše útoky na svoju osobu polícii zo strachu radšej ani nehlási. Obávajú sa, že by to malo negatívny vplyv pri posudzovaní ich žiadostí o azyl,“ cituje The Local spoluautora projektu Stephana Jaekela.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Strach v gay komunite dosiahol neúnosnú hranicu. Viem o tom, pretože som to videl na vlastné oči,“ potvrdzuje sýrsky novinár a aktivista za práva homosexuálov Mahmoud Hassino. Gay a lesbická asociácia pre oblasť Berlína a Brandenburska uvádza, že v období od augusta do decembra minulého roka dostala takmer 100 hlásení o útoku na lesbičky a homosexuálov z radov migrantov v Berlíne a okolí. V celonárodnom meradle však nie sú štatistiky súvisiace s útokmi na sexuálne menšiny v utečeneckých táboroch známe, pretože ich nemecké úrady neevidujú.

    Uvedené fakty stavajú do trochu iného svetla tvrdenia niektorých západných politikov a novinárov, podľa ktorých sú moslimovia tolerantní voči náboženským či sexuálnym menšinám rovnako ako Európania, a preto sa ich netreba v žiadnom prípade obávať. Nedávno sa v tomto smere vyjadril napríklad litovský europoslanec a podpredseda Skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu Petras Auštrevičius. „Domnievam sa, že rozmanitosť je pozitívna vec, ktorá môže rozšíriť naše obzory a doviesť nás k novým spôsobom myslenia. Som si istý, že títo ľudia nás môžu učiť tolerancii a otvorenosti,“ uviedol pre Eurozprávy.cz.

    - Reklama -