V Náhornom Karabachu sa znova ozýva streľba. Je dohoda o prímerí len zdrapom papiera?

    0
    Arméni pália na azerbajdžanské pozície (Autor: SITA)

    Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že podľa ministerstva obrany neuznanej karabašskej republiky podnikali v noci nadnes jednotky azerbajdžanskej armády pokusy o diverzné akcie na rôznych miestach styčnej línie, ktoré však boli úspešne prekazené. 

    Azerbajdžanské ministerstvo zasa uviedlo, že “arménske” ozbrojené sily za posledných 24 hodín porušili dohodu o prímerí 119-krát, pričom azerbajdžanské pozície ostreľovali z mínometov a guľometov s veľkým kalibrom. Azerbajdžanské jednotky v odvete vypálili 125 sálv “na pozície a zákopy nepriateľa”. 

    V Moskve sa dnes uskutočnila schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska, Azerbajdžanu a Iránu – Sergeja Lavrovova, Elmara Mammadyarova a Mohammada Džaváda Zarífa -, ktorá bola venovaná situácii v Náhornom Karabachu a spolupráci v oblasti Kaspického mora. 

    Rusko, podobne ako aj iné štáty regiónu, sa snaží upokojiť situáciu v Karabachu, kde 2. apríla vypukli prudké prestrelky medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami podporovanými Arménskom. 

    Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými indoeurópskymi Arménmi a väčšinovo moslimskými turkotatárskymi Azermi. 

    - Reklama -