V Madride sa demonštrovalo proti procesu s katalánskymi lídram

    0
    Madrid, demonštrácia 16.03.2019 (Autor: TASR)

    Na protestnom zhromaždení, ktoré sa konalo pod heslom “Sebaurčenie nie je zločin”, sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Demonštranti niesli fotografie podozrivých a skandovali heslá ako “Slobodu pre politických väzňov!”

    Jednému z hlavných madridských bulvárov Paseo del Prado dominovali červená, žltá a modrá – farby katalánskej zástavy známej ako Estelada.

    V polovici februára sa na Najvyššom súde Španielska začal proces s 12 lídrami tohto vzdorovitého regiónu ležiaceho na severovýchode krajiny ohľadom ich úlohy pri vypísaní referenda o nezávislosti Katalánska z októbra 2017.

    V plebiscite sa značná časť voličov vyslovila za odtrhnutie sa regiónu od Španielska. Množstvo ľudí však toto referendum, ktoré najvyšší súd označil za protiústavné, bojkotovalo.

    Sobotňajšiu demonštráciu v Madride zorganizovalo Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a približne 50 ďalších skupín a politických strán zasadzujúcich sa za nezávislosť Katalánska.

    Miestne médiá informovali, že účastníkov demonštrácie priviezlo do Madridu zhruba 500 objednaných autobusov a premávali aj špeciálne vlaky. Na priebeh protestného zhromaždenia dozeralo 500 policajtov.

     

    - Reklama -