V Maďarsku hrozí nebezpečenstvo vážneho porušenia európskych hodnôt, tvrdia europoslanci. Chcú otvoriť konanie podľa čl. 7

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa prijatého dokumentu jestvuje v krajine jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia základných európskych hodnôt, preto je opodstatnené otvoriť proti Maďarsku konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu. Informovali o tom tlačové agentúry APA a MTI.

    Maďarsko by sa v prípade reálneho otvorenia takéhoto konania stalo druhou krajinou po Poľsku, ktorej by v dôsledku tohto postupu hrozilo hoci aj odobratie hlasovacieho práva.

    Európsky parlament vyzval Radu EÚ, aby tiež zistila, či jestvuje vážne porušenie európskych hodnôt v Maďarsku, vyplýva z dokumentu, ktorý sa nazýva aj Sargentiniovej správa podľa priezviska holandskej europoslankyne Judith Sargentiniovej.

    Za odporúčanie zo strany spomínaného grémia EP hlasovalo 37, proti 19 europoslancov. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v apríli na pôde spomínaného výboru obvinenia voči krajine odmietol a označil návrh dokumentu za “zbierku klamstiev”.

    - Reklama -