V Líbyi vládne totálny chaos, tvrdí český fotograf. Videl aj zastrelených islamistov

    0
    Výcvikový tábor Islamského štátu v Líbyi (Autor: SITA)

    „V Syrte sa odohráva boj proti Islamskému štátu. Je to jediná pozícia Islamského štátu mimo Blízkeho východu. Bojujú tam ľudia, ktorí nás zachraňujú pred islamskými teroristami,“ podotkol Krupař na úvod. Európa má vraj v Líbyi svoje hospodárske záujmy, preto by nemala túto krajinu opomínať.

    Následne hovoril aj o zastrelených islamistoch, ktorých videl na vlastné oči. „Panuje tu absolútna nenávisť na oboch stranách. Je to vojna, v ktorej neberú zajatcov. Zajatcov rovno zastrelia, a to je tá lepšia možnosť. Niektorých aj niekoľko týždňov mučia,“ povedal Krupař.

    Mnohí z tých, ktorých verbujú do Islamskému štátu, sú podľa jeho slov Tunisania a Nigérijčania. „Musia to byť ľudia, ktorí bojujú z presvedčenia. Dnes nemajú inú možnosť, než že zahynú,“ podotkol. Podľa neho tak nejde o peniaze.

    Krupař ďalej uviedol, že v krajine vládne totálny chaos. Hlavná ťarcha bojov je na meste Syrta, ktoré má vlastné jednotky platené biznismenmi. Bojovníci sú vraj blázniví mladí chlapci. Tí sú podľa jeho slov ochotní umierať s úsmevom na perách.

    Fotograf sa potom vyjadril k migračnej kríze. Podľa neho prúd utečencov nevyschol, len sa po uzavretí tureckej cesty presunul do Líbye.

    V krajine cítil horkosť ľudí zo správania Západu, pretože sme sa na nich podľa ich názoru vykašlali. „Dávajú nám za vinu, že sa krajina prepadla do takého chaosu. Americké nálety, ktoré teraz prichádzajú, sú vítané. Je jasné, že Islamského štátu sa Líbyjčania zbavia, ale nie je jasné, čo sa stane potom,“ uzavrel.

    Celé video si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -