V Kyjeve zastrelili ruského novinára. Išlo zrejme o čin motivovaný jeho prácou

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Podľa policajnej správy našla novinára jeho manželka krvácajúceho v byte a privolala sanitku. Zomrel pri prevoze do nemocnice na následky viacerých strelných rán na chrbte.

    “Prvá a najzreteľnejšia verzia sú jeho profesionálne aktivity,” povedal v televízii šéf kyjevskej polície Andrij Kryščenko.

    Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre oblasť slobody médií Harlem Désir povedal, že je Babčenkovou smrťou “zdesený”. “Vyzývam ukrajinské úrady, aby podnikli okamžité a úplné vyšetrovanie,” napísal Désir na Twitteri.

    Štyridsaťjedenročný Babčenko slúžil v ruskej armáde počas prvej separatistickej vojny v Čečensku v 90. rokoch. Neskôr zmenil profesiu a stal sa novinárom. Ako vojenský spravodajca pracoval potom pre viaceré ruské médiá. Napísal tiež niekoľko kníh, pri písaní ktorých vychádzal zo svojich skúseností z vojnových čias.

    Agentúra AP napísala, že Babčenko bol v posledných rokoch mimoriadne kritický voči politikám Kremľa, ako sú anexia Krymu, podporovanie povstalcov v oblasti východnej Ukrajiny či pôsobenie ruskej armády v Sýrii.

    Niektoré z jeho článkov a príspevkov rozhorčili mnohých Rusov. V jednom z nich napríklad uviedol, že necíti ľútosť nad úmrtiami členov ruského vojenského hudobného súboru a ďalších ľudí, ktorí zahynuli v decembri 2016 pri havárii lietadla smerujúceho na vystúpenie pred ruskými vojakmi v Sýrii. Niektorí jeho kritici žiadali, aby mu bolo odobraté ruské občianstvo.

    Vo februári 2017 opustil Babčenko Rusko s odôvodnením, že dostáva vyhrážky, a vyslovil tiež obavu z možného uväznenia. Vlani na jeseň sa presťahoval do Kyjeva, kde pracoval externe pre ukrajinskú krymskotatársku televíznu stanicu ATR.

    - Reklama -