V Kuvajte sa po príchode šiítskych povstalcov začali rokovania o mieri v Jemene

    0
    Bojovníci proti šítskym rebelom. Aden, Jemen (Autor: SITA)

    Rokovania otvoril osobitný vyslanec OSN pre Jemen Ismáíl wuld Šajch Ahmad. Podľa kuvajtskej štátnej televízie v úvode spomenul, že v jemenskom konflikte zahynulo od konca marca 2015 vyše 7000 ľudí.

    Mierové rozhovory sa pôvodne mali začať v pondelok, zástupcovia húsíov však odložili svoju cestu do Kuvajtu a spočiatku nebolo jasné, či sa rokovania vôbec začnú.

    Cieľom stretnutia je hľadať možnosti pre riešenie konfliktu medzi jemenskou medzinárodne uznanou vládou, ktorú vojensky podporuje arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou, a húsíami a ich spojencami. Obe strany porušili krehké prímerie, dohodnuté tento mesiac.

    Vyslanec OSN vyhlásil, že na mierových rozhovoroch chce obe strany konfliktu povzbudiť, aby konštruktívne rokovali o takých záležitostiach ako vytvorenie dočasných bezpečnostných opatrení, stiahnutie milícií a ozbrojených skupín, odovzdanie ťažkých zbraní vláde, obnovenie všestranného politického dialógu a prepustenie politických väzňov i zadržiavaných.

    Húsíovia obsadili hlavné mesto Saná v septembri 2014 a vyhnali odtiaľ vládu riadenú prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím, ktorý následne ušiel do Saudskej Arábie. Jemenská vláda potom získala pomoc Západom podporovanej koalície a dobyla späť väčšinu južných oblastí.

    Húsíovia majú stále pod kontrolou väčšinu severných oblastí krajiny. Konflikt podporil aj separatistické nálady medzi obyvateľmi juhu, ktorí túžia po nezávislosti, akú mali pred zjednotením Jemenu v roku 1990.

    - Reklama -