V Kongrese rastie odpor proti Trumpovým clám na dovoz z Mexika

    0
    Pohľad do pléna kongresu v americkom Kapitole vo Washingtone. Foto: TASR

    “To nie je spôsob, ako sa správať k priateľovi,” uviedla v stredu šéfka Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová. “To nie je spôsob riešenia migrácie, ani spôsob, ako sa postaviť k humanitárnej kríze na našej hranici.”

    Trump chce clami donútiť Mexiko, aby zastavilo ilegálnych migrantov smerujúcich cez krajinu do USA.

    Kriticky sa k jeho plánom zvyšovať clá na import z Mexika postavili aj republikáni. Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell v utorok (4. 6.) povedal, že jeho stranícki kolegovia v Senáte príliš nepodporujú tieto plány. “Dúfame, že predídeme clám.” Republikánsky senátor Chuck Grassley už predtým hovoril o zneužívaní právomoci prezidenta pri zavádzaní ciel a vyhlásil, že obchodná politika a bezpečnosť hraníc sú dve rozdielne témy.

    V snahe o nájdenie riešenia sa mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard má v stredu večer stretnúť v Bielom dome s americkým viceprezidentom Mikeom Pencem a americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Ak Mexiko neprijme účinné opatrenia na zastavenie migrácie, Trump chce s platnosťou od 10. júna zaviesť na všetok import z Mexika clo vo výške 5 %. Do 1. októbra by clo mohlo vzrásť až na 25 %.

    Pelosiová kritizovala Biely dom, že Kongres neinformoval o detailoch realizácie týchto plánov. Doteraz sú známe len z Trumpovho vyjadrenia na Twitteri a tlačovej správy Bieleho domu. Dodala, že clá potrestajú nielen Mexiko, ale spôsobia škody aj USA.

     

    - Reklama -