V Katalánsku nebude žiadna nezávislosť ani referendum, vyhlásil španielsky premiér

    0
    Pedro Sánchez (Autor: TASR)

    “Nie znamená nie,” vyhlásil Sánchez na konferencii Španielskej socialistickej a robotníckej strany (PSOE) v meste Zaragoza v autonómnom spoločenstve Aragónsko na severozápade Španielska.

    Sánchez dodal, že “ak (po voľbách opäť) bude socialistická vláda, v Katalánsku nebude žiadna nezávislosť, nebude žiadne referendum o nezávislosti a španielska ústava v Katalánsku nebude porušená. Toto sa nestane”.

    Sánchezov prejav prišiel po tom, čo vodca socialistov v Katalánsku Miquel Iceta v nedávnom rozhovore pre jeden z baskických denníkov povedal, že 65 percent Kataláncov chce nezávislosť a že “demokracia musí nájsť mechanizmus, ktorý to umožní”.

    Toto Icetovo vyhlásenie vyvolalo kritiku opozičnej konzervatívnej Ľudovej strany (PP) a viedlo k vysloveniu podozrení, že socialista Sánchez pripravuje dohodu s katalánskymi separatistami.

    Dvanásti spomedzi katalánskych vodcov boja za nezávislosť čelia pred súdom v Madride obvineniam za usporiadanie referenda o nezávislosti, ktoré sa 1. októbra 2017 konalo aj napriek súdnemu zákazu.

    Obvinení sú aj v súvislosti s jednostranným vyhlásením nezávislosti, ktoré nasledovalo po tomto referende.

    Mnohí prívrženci nezávislosti Katalánska sú presvedčení, že ich lídri sú politickými väzňami a súdny proces s nimi nie je spravodlivý.   

       

    - Reklama -