V Južnom Sudáne útočníci postrelili slovenskú misionárku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa informácie z generalátu Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého je sestra Veronika momentálne v stabilizovanom stave. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia.

    Postrelenie občianky SR potvrdil aj hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. „Bola prevezená do nemocnice v kenskej metropole. Jej zdravotný stav je stabilizovaný. Náš úrad v Nairobi poskytuje slovenskej občianke potrebnú konzulárnu asistenciu,“ uviedol Stano.

    Ako sa pre médiá dnes vyjadril aj manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Hugo Gloss, veľmi ich mrzí, že k tejto situácii došlo. „Veríme, že sa sestrička čoskoro uzdraví,“ dodal. Gloss sa dnes zúčastnil na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Ten dnes prijal zástupcov viacerých mimovládnych organizácií, hlavnou témou stretnutia bola humanitárna pomoc, ale s prezidentom sa rozprávali aj o bezpečnosti zdravotníckeho personálu a humanitárnych pracovníkov. Gloss zdôraznil, že práve humanitárni pracovníci a zdravotnícky personál sú často vnímaní ako „taký cennejší terč pre útočníkov, pretože ak zabijete doktora, tak tým pádom ľudia, ktorí potrebujú jeho pomoc, ju nedostanú a ešte viac poškodíte tým, ktorí trpia“. Takisto upozornil, že podľa medzinárodného humanitárneho práva humanitárni pracovníci či zdravotnícky personál požívajú zvýšenú ochranu, a teda „aj bojujúce strany by mali brať ohľad na to, že je to zdravotnícky, respektíve humanitárny personál, a tým pádom by sa nemali stávať terčom ani úmyselných, ani neúmyselných útokov“.

    Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane. Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky, tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako „nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády“, ktorý „musí ísť pred súd“. „Ambulancie nemožno zastavovať počas jazdy po ulici, pretože majú osobitné povolenie od ministerstva zdravotníctva,“ citovalo jeho slová miestne Radio Easter.

    - Reklama -