V Japonsku vyčíňa tajfún, zasiahne aj Tokio. Tri milióny ľudí vyzvali na evakuáciu

    0
    Ilustračná snímka, Tajfún Hagibis, Japonsko (Autor: TASR)

    Stred tzv. supertajfúnu prešiel nad pevninu krátko pred 19.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) na polostrove Izu juhozápadne od Tokia, oznámil Japonský meteorologický úrad (JMA).

    Hagibis zoslabol, no ešte hodinu predtým ho stále sprevádzal vietor s nárazmi do 216 kilometrov za hodinu. Najvyšší stupeň varovania pre Tokio a okolité oblasti, ktorý vydal JMA, však súvisel najmä s prívalovými dažďami, informovala agentúra AFP.

    Meteorológovia varovali pred rekordnými zrážkami a záplavami vo východných a centrálnych častiach krajiny s tým, že Hagibis bude zrejme najhorší tajfún, aký zasiahol Japonsko za 60 rokov. Úrady v tejto súvislosti podľa agentúry Reuters vyzvali na evakuáciu celkovo viac než milión ľudí.

    Pred príchodom tajfúnu preventívne uzavreli obchody, závody i podzemné železnice. V krajine tiež zrušili vyše 1660 letov a zastavili prevádzku na mnohých železničných tratiach.

    Muža vo veku 49 rokov našli v sobotu dopoludnia mŕtveho v prevrátenom vozidle v meste Išihara východne od Tokia. Piati ďalší tam utrpeli zranenia, keď sa oblasťou prehnalo tornádo, ktoré zničilo jeden dom a strhlo strechy viacerých ďalších, uviedli miestne médiá.

    Neskôr, krátko pred prechodom “oka” tajfúnu nad pevninu, pocítili oblasti sužované dažďami aj zemetrasenie s magnitúdou predbežne stanovenou na 5,7. Ich centrum sa nachádzalo pod morským dnom juhovýchodne od mesta Čiba pri Tokiu, informovala agentúra AP.

    Hagibis, ktorého názov znamená vo filipínčine “rýchlosť”, je podľa Japonského meteorologického úradu porovnateľný s tajfúnom z roku 1958, pri ktorom vo východnom a strednom Japonsku zahynulo viac ako 1200 ľudí.

    Prichádza tiež len mesiac po tajfúne Faxai, jednom z najsilnejších v Japonsku za posledné roky, ktorý zničil alebo poškodil 30.000 domov a spôsobil rozsiahle výpadky elektriny.

     

    - Reklama -