V Izraeli sa zišlo na námestí až 100-tisíc ľudí. Slovo si vzal aj bývalý americký prezident

    0
    Bill Clinton, bývalý prezident USA (Autor: SITA)

    Akcia bola zriedkavým prejavom sily izraelskej umiernenej opozície. Rečníci a demonštranti kritizovali nekompromisnú politiku súčasného premiéra Benjamina Netanjahua. Účastníci zhromaždenia niesli transparenty s nápismi ako “Dosť bolo strašenia, áno nádeji” či “Mier teraz”. Clinton ich povzbudil, aby pokračovali v Rabinovom odkaze. “Odmietal sa vzdať svojho sna o mieri tvárou v tvár násiliu,” povedal Clinton, ktorý si vytvoril blízky vzťah s Rabinom, keď boli obaja vo funkcii. Prítomní ho odmenili búrlivým potleskom.

    “Ďalší krok určí to, či sa rozhodnete, že Jicchak Rabin mal pravdu, že musíte zdieľať svoju budúcnosť so svojimi susedmi…, že riziká mieru nie sú také strašné ako riziko odchodu od neho. Tí z nás, ktorí ho milovali a milujú vašu krajinu sa modlia, aby ste urobili správne rozhodnutie,” uviedol Clinton. Výročné zhromaždenie sa stalo púťou pre bežných Izraelčanov, na ktorej vzdávajú poctu zavraždenému politikovi. S pribúdajúcimi rokmi však spomienka na atentát, ktorý šokoval Izrael, bledne rovnako ako možnosti na mier. 

    Rabina zavraždil na mierovom zhromaždení 4. novembra 1995 ultranacionalistický židovský extrémista Jigal Amir, ktorý bol proti Rabinovej politike výmeny území s Palestínčanmi za mier. Opakované pokusy o uzavretie mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi neuspeli a namiesto nich zostali iba opakujúce sa násilnosti. 
    Mnohí v Izraeli za terajších násilností váhajú, či bude uzavretie mieru vôbec niekedy možné. 

    - Reklama -