V Iráne sa s novinármi nehrajú. Tomuto hrozí trest smrti

    0
    Reportér amerického denníka Washington Post Jason Rezaian (Autor: SITA)

    Hovorca iránskeho súdnictva Gholám Husajn Mohsení Edžeí uviedol, že Rezaian sa môže v lehote 20 dní proti rozsudku odvolať. Rezaian čelil obvineniam zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu, zhromažďovania dôverných informácií v prospech nepriateľských vlád a zo šírenia propagandy proti islamskej republike. “Bol usvedčený… nepoznám avšak podrobnosti verdiktu,” uviedol Edžeí.

    Proces s 39-ročným novinárom bol neverejný a konal sa pred revolučným súdom, ktorý je častým terčom ostrej kritiky zo strany západných diplomatov a aktivistov v boji za ľudské práva. Tí mu vyčítajú neprehľadnosť, vynášanie prísnych trestov a časté vynášanie rozsudkov smrti.

    Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli vlani v júli v Teheráne. Všetkých okrem Rezaiana, ktorý sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch, neskôr Irán okrem Rezaiana zadržiava ďalších dvoch amerických občanov – bývalého príslušníka amerického vojenského námorníctva Amira Hekmatiho a pastora Saeeda Abediniho.
     

    - Reklama -