V Holandsku chodí Mikuláš s černochom. No a tento rok bol z toho problém

    0
    Holandská metropola Amsterdam (Autor: SITA)

    Hoci moslimská menšina požíva vo Francúzsku nadštandardné náboženské práva, na väčšinovú spoločnosť sú často úrady a ich zástupcovia veľmi prísni. Ako informuje britský denník Express, zatiaľ naposledy to zažili na vlastnej koži deti zo základnej školy v obci Huningue, ktorá leží v neďaleko hraníc s Nemeckom. Dvojica tunajších pokrokových riaditeliek zakázala Mikulášovi na pôde školy rozdávať nádielku so zdôvodnením, že chcú ochrániť „sekulárne hodnoty krajiny“.

    Mikulášska nádielka má pritom na európskom kontinente dlhoročnú tradíciu a viaže sa ku gréckemu svätcovi a biskupovi svätému Mikulášovi z Myry (zomrel v pol. 4. storočia), ktorý bol známy svojou štedrosťou. Ale ani aureola jedného z najuctievanejších svätých v kresťanskom náboženstve riaditeľky neobmäkčila. Ich rozhodnutie však nezostalo bez odozvy, deti boli sklamané, že nedostali darčeky, a ich rodičia zase šokovaní, že riaditeľky porušili tradície.

    Desiatky rodičov sa sťažovali nielen v škole, ale aj na radnici. Starosta Jean-Marc Deichtmann rozhodnutie vedenia školy ostro odsúdil a konštatoval, že ho považuje za nepochopiteľné. „Dostali sme mnoho sťažností od nahnevaných rodičov pre vaše rozhodnutie nevpustiť kvôli údajnému zachovaniu sekularizmu na pôdu školy Mikuláša. Sme zaskočení a sklamaní, že ste tým pripravili školákov o ich radosť,“ napísal starosta riaditeľkám.

    Zatiaľ čo samotný Mikuláš bude zrejme na francúzsko-nemeckom pomedzí zachránený, jeho holandský pomocník Čierny Peter (v holandčine Zwarte Piet) také šťastie nemal. V Haagu, čo je tretie najväčšie mesto v krajine, vlani v septembri odhlasoval tunajší školský úrad, že pomocník Mikuláša Čierny Peter je symbolom rasovej diskriminácie. Zástancovia nových multikultúrnych poriadkov tvrdia, že jeho černošský vzhľad by mohol urážať afroamerickú menšinu žijúcu v krajine.

    Ale už v júni 2014 nariadil súd v Amsterdame starostovi mesta, aby v tradičnom sprievode na počesť svätého Mikuláša nefigurovala postava Čierneho Petra. Táto obľúbená detská postava zažíva v ostatných rokoch ťažké chvíle po celej krajine. Na Holandsko navyše tlačí Výbor OSN na odstránenie rasovej diskriminácie, ktorý priamo vyzval vládu, aby Čierneho Petra zrušila. Podľa „múdrych hláv“ OSN vraj tmavý Čierny Peter pripomína černochom doby otroctva.

    - Reklama -