V Európe rastie ďalší plot. Má zastaviť migrantov, no miestni sú naštvaní

    0
    Maďarský vojak pri hranici so Srbskom (Autor: SITA)

    Stavebný priestor zabezpečuje polícia spolu s príslušníkmi maďarskej armády. Starosta obce Kübekháza Róbert Molnár tento krok vlády ostro kritizoval, súčasne vyjadril ľútosť nad tým, že takto obec stratí doterajší bezprostredný cezhraničný kontakt s partnerskými obcami v Rumunsku a Srbsku. Riadnou cestou totiž vzdialenosti medzi nimi dosahujú aj desiatky kilometrov.

    Kritika zo strany rumunskej vlády

    Minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v utorok vyhlásil, že protiimigračné zábrany, ktoré chránia jeho hranice so Srbskom, plánuje Maďarsko rozšíriť aj na časť hraničnej línie s Rumunskom. Zámer Budapešti postaviť bariéru medzi dvoma členskými krajinami EÚ okamžite odsúdila rumunská vláda. „Rozhodli sme sa začať prípravné práce na výstavbu plota, ktorý sa začne stavať na mieste, kde sa stretávajú maďarské, srbské a rumunské hranice,“ povedal Szijjártó.

    V rozpore s duchom Európy?

    Predĺženie pohraničného plota smerom na východ má zabrániť tomu, aby sa hlavný migračný prúd smerujúci do Maďarska, ktorý doteraz prichádzal z územia Srbska, presmeroval na maďarsko-rumunské hranice. Szijjártó zdôraznil, že Budapešť o svojich plánoch informovala rumunskú stranu. Maďarsko v pondelok dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Teraz ho plánuje predĺžiť aj na časť hraníc s Rumunskom, až za rieku Mureš (maďarsky Maros), ktorá pretína maďarsko-rumunské hranice. „Rumunské ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že vztýčenie plotu medzi dvoma členskými krajinami EÚ a strategickými partnermi nie je správnym politickým krokom a je v rozpore s duchom Európy,“ uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie v Bukurešti.


     

    - Reklama -