V Európe narastá antisemitizmus, varuje eurokomisár. Prečo ste nespomenuli, že sú za tým moslimovia? Pýtajú sa kritici

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    „Európania ignorujú dôkazy narastajúceho antisemitizmu, prejavov nenávisti či popierania holokaustu na svoje vlastné nebezpečenstvo. Nenávisť, ktorá sa začína s Židmi, sa nikdy nekončí len so Židmi. Antisemitizmus je hrozbou pre náš európsky kontinent postavený na slobode a platných zákonoch štátov,“ napísal komisár Európskej únie pre ľudské práva Nils Muižnieks vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Rady Európy.

    Dodal zároveň, že vyučovanie mládeže o holokauste je kľúčové v prevencii antisemetizmu a predchádzaní tomu, aby sa táto smutná história a porušovania ľudských práv opakovala. Súčasný antisemitizmus totiž nie je len o násilných kriminálnych činoch a prejavoch nenávisti, ale točí sa aj okolo popierania či spochybňovania holokaustu.

    Podľa Dr. Richarda Landesa, predsedu Rady vedcov pre mier na Blízkom východe, Muižnieks nešiel vo svojich vyjadreniach dostatočne ďaleko, lebo mal okrem iného aj spomenúť, že za väčšinou násilných činov proti Židom v Európe stojí moslimská populácia. „Vo vyhlásení sa napríklad nespomína, že za všetky antisemitistické násilné trestné činy so smrteľnými následkami, môžu  moslimovia,“ povedal Landers. Podľa Landersa podobné vyhladzovacie antisemitistické zmýšľanie ako pri niekdajších nacistoch možno dnes pozorovať v Európe práve u moslimov.

    Medzitým v nemeckom meste Oldenburg, zväz miestnych učiteľov (GEW) čelí kritike nemeckých Židov, preto, že vyjadril výzvu bojkotovať židovský štát. Zväz údajne bagatelizuje holokaust a podporuje hnutie BDS, ktoré dlhodobo vystupuje proti Izraelu. Zväz učiteľov  vedie  Christoph Glanz, ktorého obvinili z antisemitizmu. Na školskej akcii o holokauste v roku 2013 totiž Glanz údajne obviňoval pred žiakmi Izrael z  genocídy Palestínčanov. „Skutočnosť, že pán Glanz otvorene učí deti nenávisti voči Izraelu je úplne neakceptovateľná,” povedal  Daniel Killy, hovorca židovskej komunity v meste Hamburkg a dodal, že Glanz by mal byť  zbavený možnosti vyučovať. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -