V Drážďanoch pripravili kurz o burkách. Ten spôsobil rozruch aj na najvyšších miestach

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Denník Bild upozornili na špeciálny kurz drážďanského Centra pre vzdelávanie dospelých s názvom Pokrývka hlavy a hidžáb v Drážďanoch – Pravidlá odievania v islame. Jednodňový kurz sa bude konať na konci letného semestra v júni a vstup bude zadarmo. Ako sa píše v brožúre, celý projekt je financovaný z peňazí mesta. „Farebná pokrývka hlavy priťahuje značnú pozornosť na jej nositeľa. Burku si teraz môžete vyskúšať aj vy,“ píše sa ďalej v brožúre.

    Ako nemecký denník s nadsádzkou poznamenáva, text v brožúre zvoleným tónom vzbudzuje predstavu, že ide o kurzy varenia. Experti na islam z konania centra rozhodne nie sú nadšení a poukazujú na to, že zahaľovanie žien líči jednostranne a absolútne nekriticky. „Kurz preberá tradičný model postavenia ženy v islame. V rámci kurzu vôbec nezaznejú žiadne kritické poznámky na adresu spoločností, kde je postavenie mužov a žien natoľko rozdielne,“ hovorí moslimská „sufražetka“ Seyran Atesová.

    Práve Atesová stojí ako prvá žena na čele nemeckej mešity a dlhodobo kritizuje spoločenské pomery v rámci moslimskej komunity. „V rámci kurzu sa napríklad vôbec nehovorí o ženách, ktoré sa rozhodli burku a ostatné pokrývky hlavy nenosiť,“ poukazuje moslimka z Berlína, ktorá sa pre svoje liberálne názory často stáva terčom vyhrážok moslimských radikálov. Vo svojej kritike „vzdelávacieho“ kurzu však rozhodne nie je sama.

    „Ten kurz je založený na neskutočnej naivite. My potrebujeme vytvoriť spoločnosť, kde sa môže jeden človek pozrieť druhému do očí a nie učiť sa skrývať za nejakým oblečením,“ hovorí expert na integračnú politiku CDU Jörg Kiesewetter. Naopak hovorkyňa Centra pre vzdelávanie dospelých všetku kritiku odmieta. „My naše centrum vnímame ako priestor, ktorý podporuje integráciu. Kurz je bezplatný a občanom mesta pomáha utvoriť si vlastný názor,“ podotýka Regina Moltkeová.

    To isté tvrdí aj organizátor kurzu Frank Uhlmann. „Ako vzdelávacia inštitúcia, samozrejme, nechceme oslavovať žiadnu konkrétnu ideológiu, ale len prispieť svojím dielom k diskusii.“ Bulvárny denník Bild ďalej píše, že sa snažil osloviť aj lektorku Dr. Verenu Böllovú, ktorá kurz vedie. Redakcii sa však dámu nepodarilo pred publikovaním článku zastihnúť.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -