V Donbase to vrie, Porošenko pre neutíchajúce boje prerušil návštevu Nemecka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Za posledných 24 hodín prišli o život ďalší najmenej traja vojaci vládnej armády. Ďalších najmenej 20 vojakov utrpelo zranenia. Informovala o tom dnes tlačová služba ukrajinskej vlády.

    Obnovenie bojov v tejto časti Donbasu si od víkendu do pondelka vyžiadalo životy najmenej siedmich vojakov ukrajinských ozbrojených síl a najmenej 14 zranených.

    Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu. Situácia je stále najhoršia v meste Avdijivka severne od bašty proruských separatistov Doneck, kde počas ostreľovania vládnych pozícií zahynuli spomínaní traja vojaci. Ďalších najmenej 20 ich bolo zranených. Straty na životoch a zranení sú aj v radoch civilistov. Presné počty neboli bezprostredne známe.

    Velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO) dnes informovalo, že protivník ostreľuje pozície vládnych síl z tankov, mínometov a raketometov i ručných strelných zbraní.

    V súvislosti s vývojom v Avdijivke ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok večer prerušil návštevu Nemecka a vracia sa do vlasti. Okrem toho nariadil ministrovi zahraničných vecí Pavlovi Klimkinovi, aby bol v kontakte s členmi Bezpečnostnej rady OSN a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

    Boje v Avdijivke sa odohrávajú aj v bezprostrednej blízkosti veľkej koksovne. Jej riaditeľ ešte v pondelok uviedol, že v dôsledku ostreľovania areálu sa robia prípravy na zastavenie výroby. Po tom, ako separatisti ostreľovaním poškodili infraštruktúru, sa celá Avdijivka v pondelok ocitla bez elektriny, vody a tepla, píše Ukrinform.

    Proseparatistická tlačová agentúra DNA dnes informovala, že v dôsledku prerušenia dodávok elektrickej energie uviazlo pod zemou viac ako 200 baníkov.

    - Reklama -