V Dánsku prichystali pre imigrantov nepríjemný zážitok

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dánska ministerka pre imigráciu Inger Støjbergová zaviedla v rámci prísnejších opatrení na kontrolu migrácie nový test občianstva. Prví migranti ho podstúpili v júni a prešlo ich iba 31,2 %.

    Odvtedy je test terčom kritiky za to, že okrem iného kladie otázky z dánskej histórie, na ktoré majú problém odpovedať aj rodení Dáni. Aby dotyčný test úspešne absolvoval, musí navyše správne odpovedať na 32 zo 40 otázok.

    V novom teste sa tak objavujú „vcelku obskúrne historické otázky“, ako napríklad: kedy vyšiel prvý film zo série Olsen Bänden, o čom je balet Sylfiden, v ktorom storočí sa narodil Jyske Lov či ako dlho žil skladateľ Carl Nielsen. V teste však môžeme nájsť aj otázky, ktorá dánska reštaurácia má tri michelinské hviezdy či koľko má Dánsko obcí.

    „Malo by byť ťažké získať dánske občianstvo, pretože je to niečo špeciálne. Preto si ho treba zaslúžiť. Potrebujete sa na to pripraviť a podstúpiť test. Navyše musíte dodržiavať zákony a vedieť sa finančne zabezpečiť,“ povedala Støjbergová.

    Tí, ktorí podľa nej v teste na prvý pokus neuspeli, skrátka len nedostatočne študovali.

    Test na získanie občianstva sa koná dvakrát ročne. Raz v júni a raz v decembri. Ku každému testu dostanú záujemcovia študijné materiály, v ktorých sú odpovede na všetky otázky.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -