V Dánsku odsúdili imáma, ktorý počas kázne vyzýval na zavraždenie Židov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Imám síce citoval úryvok z Koránu, ale počas kázne tiež zazneli aj jeho vlastné tvrdenia, ktorými vyzýval na vraždu členov židovskej komunity.

    Podľa zástupkyne štátneho prokurátora Evy Rönneovej “ide o neprijateľné poznámky”, čo je podľa nej dôvodom na to, aby ich posúdil súd.

    Prokuratúra uviedla, že kým citovanie Koránu či Biblie je legálne, podnecovanie k zabitiu istej skupiny ľudí je protizákonné. Ide o prvý prípad, keď prokuratúra vzniesla obvinenia za porušenie zákona z januára roku 2017, ktorý zakazuje kazateľom šíriť nenávistné prejavy voči občanom Dánska.

    Imámovi v prípade odsúdenia za trestný čin podnecovania k vražde hrozí pokuta alebo až trojročný trest väzenia. Imám bol tiež obvinený zo šírenia nenávistného prejavu a rasizmu. Za to mu hrozí pokuta alebo väzenie až do dvoch rokov, uvádza sa vo vyhlásení obžaloby.

    Tento krok prokuratúry uvítal aj vedúci židovskej komunity v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen. Pre miestnu televíznu stanicu TV2 v súvislosti s vyjadreniami imáma uviedol, že šlo “o veľmi hlboko znepokojujúce” tvrdenia.

    - Reklama -