V Česku to vrie. Bezvízový styk s Tureckom českých politikov spojil proti Bruselu

    0
    Sýrska invalidná žena čaká s deťmi na autobus v Aténach. Prevážajú ich do tábora v meste Kyllini (Autor: SITA)

    Česká vláda odmieta kvóty aj pokuty za ich nenaplnenie. S Tureckom možno liberalizovať vízový režim vtedy, ak riadne splní všetky podmienky,“ oznámil v reakcii na predkladaný návrh český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

    EK zajtra (v stredu) asi navrhne bezvízový styk s Tureckom. Ďalší výpredaj zásad EÚ. Turecko neplní podmienky pre udelenie bezvízového režimu,“ napísal dnes na Twitteri český europoslanec za ANO a bývalý eurokomisár Pavel Telička.

    Bezvízový styk odmietla pri súčasnej situácii aj strana TOP 09. Podľa jej podpredsedu Marka Ženíška EÚ opakovane nedodržiava pravidlá, na ktorých sa štáty predtým dohodli.

    Sľubovať Turecku bezvízový styk v čase, keď neplní podmienky pre jeho získanie a zároveň je bezpečnostným rizikom, pretože je najväčšou tranzitnou krajinou pre utečencov, je zlé riešenie. Turecko sa môže stať pohodlnou vstupnou bránou pre radikálov do Európy,“ dodal k zmienenému návrhu predseda ODS Petr Fiala.

    Európska komisia by mala v stredu prijať dôležité rozhodnutie vyplývajúce z marcovej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom zameranej na zastavenie masovej migrácie. Exekutíva EÚ má odporučiť členským štátom, či majú alebo nemajú uvoľniť vízový režim pre občanov Turecka. Prípadný priaznivý postoj komisie voči Turecku ešte však môže naraziť na nesúhlas Európskeho parlamentu, informovala dnes belgická televízna stanica RTBF.

    Dohoda medzi Bruselom a Ankarou z 18. marca je zameraná na zastavenie prílivu utečencov prúdiacich cez Turecko do Európy. Turecká strana jej podpis okrem iného podmienila rýchlejšou liberalizáciou krátkodobých víz pre svojich občanov do krajín EÚ.

    - Reklama -