V Česku sa konečne črtá nová vláda

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Andrej Babiš s Janom Hamáčkom sa mali na koaličných rokovaniach, ktoré by mohli byť kľúčové, stretnúť už v piatok, nakoniec však schôdzku odložili na začiatok tohto týždňa. V pondelok sa k nim pripojil aj predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip.

    Filip odmietol požiadavky ČSSD, ktoré táto strana presadzuje do koaličnej zmluvy s ANO. Podľa predsedu KSČM sú skôr komplikáciou ako ochranou.

    “Ide o menšinovú vládu a požiadavka v tomto ohľade nemá miesto v zmluve,” uviedol Filip ohľadom snahy ČSSD zakotviť do koaličnej zmluvy pasáž o tom, že v prípade rezignácie všetkých ministrov za sociálnu demokraciu by musel podať demisiu aj premiér.

    Už koncom minulého týždňa mali ANO a ČSSD prakticky hotové programové vyhlásenie. Zhodu na programe však hlásili už oveľa skôr. Posledný mesiac rokovali najmä o rozdelení vládnych postov.

    Jan Hamáček nedávno uviedol, že pokiaľ v pondelok nenastane nejaký zásadný problém, mohla by ČSSD tento piatok vyhlásiť vnútrostranícke referendum. Členovia strany by v ňom s konečnou platnosťou rozhodli, či má ČSSD do koalície s ANO vstúpiť, alebo nie.

    - Reklama -