V Bruseli zavreli mešitu, ktorú tajné služby sledujú vyše roka. A toto je dôvod

    0
    Mešita. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Starostka mestskej časti Francoise Schepmansová však vysvetlila, že mešita bola úradne zatvorená kvôli nedovoleným stavebným úpravám. Správca mešity totiž bez povolenia úradov rekonštruoval fasádu budovy a urobil aj ďalšie stavebné zmeny. Mešita bude môcť plniť svoju funkciu po splnení požiadaviek úradov.

    Podľa belgického denníka Le Soir túto mešitu navštevoval jeden z organizátorov marcových útokov v Bruseli Mohamed Abrini – známy ako “muž v klobúku”, ale i Ayoub El Khazzani, ktorý spustil paľbu v rýchliku Thalys na linke z Amsterdamu do Paríža, či páchateľ vlaňajších útokov v Paríži Chakib Akrouh.

    Belgický minister vnútra Jan Jambon nedávno oznámil, že polícia identifikovala vo štvrti Molenbeek približne 60 jej obyvateľov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť štátu. Ide najmä o ľudí, ktorí sa nedávno vrátili zo Sýrie, kde bojovali po boku islamistov.

    Od septembra existuje v Belgicku databáza s údajmi o takmer 650 osobách, občanoch Belgicka alebo ľuďoch s trvalým pobytom v Belgicku, ktorí buď boli aktívnymi účastníkmi ozbrojených konfliktov vo svete, alebo do týchto oblasti vycestovali s cieľom zapojiť sa do bojov. Podľa spravodajskej spoločnosti RTL belgické úrady plánujú vytvoriť aj databázu “podnecovateľov náboženskej nenávisti”, ktorá často vedie k radikalizácii moslimskej mládeže.

    - Reklama -