V Bruseli prekvitá rodinkárstvo. Českí europoslanci neváhajú zamestnávať príbuzných a nezáleží pritom na ich politickej orientácii

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Komunistický europoslanec Jiří Maštálka sa môže so svojím synom Ivanom vídať aj pracovne. Ako svojho poslaneckého asistenta si ho platí Maštálkova kolegyňa Kateřina Konečná. Ale aj Maštálka starší potrebuje asistentov: a tak zamestnáva Ivanu Zdechovskú, manželku ľudoveckého europoslanca Tomáša Zdechovského, opisuje internetové vydanie Mladej fronty DNES.

    „Žijeme v Bruseli a manželka uspela vo výberovom konaní a koordináciu humanitárneho projektu v Afrike u pána Maštálku,“ vysvetľuje Zdechovský, ako sa jeho manželka dostala na zoznam asistentov komunistického europoslanca.

    Aj keď Zdechovský zdôrazňuje, že jeho manželka hneď pri nástupe Maštálkovi povedala, že s jeho ideológiou sa nestotožňuje, neveľmi nadšený z jej angažmánu je ľudovecký predseda Pavel Bělobrádek, píše ďalej iDNES.cz.

    „Neteší ma to, bol by som radšej, keby to tak nebolo, ale je to súkromná osoba, ktorá, pokiaľ viem, pracuje na humanitárnom projekte pre Afriku,“ uviedol Bělobrádek.

    Ani komunistická poslankyňa Kateřina Konečná nevidí nič čudné na tom, že sa ujala syna svojho kolegu Maštálku. Platí si ho na právne konzultácie. „Je to erudovaný advokát. Nechcela som s ním spoluprácu ukončiť len preto, že je to syn môjho kolegu,“ vysvetľuje podľa Mladej fronty DNES Konečná.

    Pozoruhodným príkladom takejto praxe je sociálnodemokratický poslanec Pavel Poc, ktorý zamestnáva hneď dvojicu príbuzných niekoho spojeného s ČSSD.

    „Europoslanci nesmú vyplácať nijaké peniaze svojim potomkom, partnerom alebo súrodencom,“ zdôrazňuje podľa iDNES.cz hovorkyňa Európskeho parlamentu Delphiné Colardová.

    - Reklama -