V Bruseli otvorili výstavu európskych dejín pod patronátom europarlamentu. Niektorí historici zostali hľadieť v nemom úžase

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli. Foto: SITA

    Odborníkom na expozícii prekáža napríklad neomarxistická prezentácia dejín a fakt, že významné historické udalosti boli odsunuté na vedľajšiu koľaj či zanedbané. Ako uviedla výkonná riaditeľka Platformy európskej pamäte a svedomia Neela Winkelmannová, spoločne so študijnou skupinou historikov boli z vyznenia a obsahu expozície zdesení. Zástupcovia platformy by teraz chceli o výstave diskutovať s jej autormi na pôde Európskeho parlamentu.

    Výstava opisuje, ako uvádza Winkelmannová, nástup komunistov v krajinách východného bloku. Krajiny si podľa expozície komunizmus samy zvolili. História strednej a východnej Európy je podávaná podľa jej slov cez veľmi ideologizujúce okuliare. „Je z toho cítiť, že to robili ľudia, ktorí sú vyhranene naľavo a vyslovene stoja na pozíciách marxizmu,“ podotkla Winkelmannová. Prekáža jej napríklad, že na výstave nie je nič o odpore proti diktatúre či histórii Charty 77.

    „Domnievame sa, že ide o ignoranciu alebo neznalosť zo strany Európskeho parlamentu, kde sú zastúpené všetky demokratické strany. Musí ísť o nedorozumenie, že tá expozícia skončila tak, ako skončila,“ podotkla pre server Echo24.cz Winkelmannová.

    Na druhej strane server Echo24.cz zaznamenal aj slová historika Jakuba Jareša, ktorý vraj v múzeu žiadny neomarxizmus nenašiel.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -