V Británii vyšli do ulíc neofašisti. Pozrite sa, čo si dovolili proti moslimom

    0
    Ilustračné foto: Skupina mužov s vyholenými hlavami (Autor: SITA)

    Občania britského mestečka Bolton mohli vidieť hneď dve demonštrácie. Jedna protestovala proti výstavbe novej mešity a moslimského komunitného centra. Zúčastnilo sa na nej viac ako 100 pravicových radikálov, ktorí zašli tak ďaleko, že na verejnosti vystavovali obrazy hákových krížov a zdravili sa nacistickým pozdravom.

    Proti týmto radikálom sa postavila približne rovnako veľká skupina demonštrantov, ktorí naopak protestovali proti neofašizmu. Oba tábory na seba pokrikovali a nadávali si. Z jednej strany sa za nacistických pozdravov niesli výkriky „Žiadnu ďalšiu mešitu!“, zatiaľ čo z druhej strany lietali k prvej skupine slová „V našom meste nestojíme o fašistickú spodinu!“.

    Neofašisti označili radu mesta za skorumpovanú. Okolo výstavby mešity bolo podľa pravicových radikálov mnoho otázok, ale rada mesta sa nimi odmietla zaoberať.

    Jeden z úradníkov, Nick Peel, označil protesty proti výstavbe mešity za „nebritské“. Každý má právo protestovať, to demonštrantom Peel neupiera, ale nemali by vraj zabúdať na to, že sloboda vyznania je jednou zo základných slobôd, ktoré utvárajú britskú spoločnosť.

    Polícia síce obe demonštrácie monitorovala, ale pretože boli riadne ohlásené, nikoho nakoniec nezatkla.

    Patrí sa dodať, že na stavbu už bolo vydané stavebné povolenie, ktoré je platné.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -