V Bratislave skape pes. Starosta Števčík si proti sebe poštval celé mesto. Kopance schytáva aj od politikov

    0
    Lucia Nicholsonová (SaS) (Autor: SITA)

    Podľa Nicholsonovej starosta Starého Mesta Radoslav Števčík jednoducho mení pravidlá hry počas nej a používa dvojaký meter, čo podľa nej nie je ústavne fér. A nielen voči Bratislavčanom, ale ani voči turistom. Hrozí nám opäť situácia, že turisti si počas dní v Bratislave odskočia za zábavou do Viedne?

    Genius loci Bratislavy

    Poslankyňa za SaS si totiž ešte spomína na časy, keď to tak naozaj bolo. „Ulice boli prázdne, nebolo kde kvalitne sa zabaviť. Turisti si cez deň prešli centrum a večer si užívali vo Viedni. Našinci sa drncali v lacných rytmoch tac-tac v Harleyi,“ bloguje na portáli denníka Sme Nicholsonová a na mysli má známu diskotéku na okraji Bratislavy.

    Mnoho diskoték, ale aj klubov však funguje priamo v centre, a sú plné nielen vďaka turistom, ale aj domácim. „Turistom sa páči, že genius loci centra Bratislavy netvoria len budovy, ale aj domáci,“  pripomína liberálka. Teraz hrozí, že tento životný štýl bude už len peknou spomienkou.

    Starosta totiž „vymyslel“, že budú obmedzené otváracie hodiny podnikov, aby mali rezidenti zabezpečený nočný pokoj. Staré Mesto preto rozdelil do zón a podľa nich sa majú prevádzky zatvárať buď o desiatej hodine večer, alebo o polnoci. „Narysoval si števčíkove čiary a ak je prevádzka čo i len pár metrov za, bude musieť vypnúť hudbu o dve hodiny skôr,“ kritizuje poslankyňa a nepáči sa jej ani nápad zdvihnúť podnikom nájomné o toľko, že to môže byť až likvidačné.

    Čaká nás druhé Šafko?

    Riešením mal byť podľa Nicholsonovej kompromis medzi prevádzkarmi a rezidentmi, čo sa mohlo uskutočniť na spoločnom stretnutí s vedením mestskej časti. Poslankyňa tiež pripomína, že starostu nevolilo až tak veľa ľudí, iba niečo cez štyritisíc. „Pri svojich návrhoch VZN o otváracích hodinách a cene prenájmu výrazne prekračuje limity svojho mandátu, lebo ako starosta zvolený 28 percentami oprávnených voličov chce zlikvidovať centrum mesta, ktoré je tu pre Staromešťanov, Bratislavčanov, Slovákov aj turistov,“ vyčíta mu.

    Teraz podľa nej hrozí, že v Starom Meste „skape pes“.  Ako príklad udáva projekt Šafko na Šafárikovom námestí, čo bol takzvaný kontajnerový projekt, ktorý prilákal umelcov a mladých ľudí a skultúrnil inak, podľa Nicholsonovej, stoku v centre mesta. Starosta však rozhodol, že ide o čiernu stavbu v „bratislavskom mestskom parku“.

    „A keď projekt  Šafko získaval cenu CE.ZA.AR od medzinárodnej poroty architektov, vo svojom FB statuse ho prirovnal k Paškovej vile. Zostalo po ňom rovnaké prázdno, aké hrozí Starému Mestu pre najnovšiu aktivitu prázdneho starostu,“ doplnila poslankyňa.

    Celý blog Lucie Nicholsonovej si môžete prečítať TU.

    - Reklama -