V Belgicku majú stranu Islam. Chce zaviesť šaríu a jej vplyv rastie

    0
    Mešita. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “V Belgicku narastá vplyv politickej strany s názvom Islam. Bez komplexov volá po zavedení práva šaría. Šaría je v rozpore s ľudskými právami,” uviedol na svojom účte na Twitteri štátny tajomník pre azyl a migráciu Theo Francken, ktorý je členom Novej flámskej aliancie (N-VA), najvplyvnejšej strany v Belgicku. Spresnil, že šaría je nedemokratická a založená na princípe podriaďovania sa. Pripomenul, že v krajinách, kde vládne právo šaría ženy nemajú žiadne právo, čo sa začína už pri segregácii vo verejnej doprave. 

    K politikom z N-VA sa pridáva aj ďalšia strana z vládnej koalície, flámski liberáli a demokrati (Open VLD). Spolu chcú pripraviť právny základ, ktorý by zakazoval fungovanie extrémistických strán za akú považujú aj stranu Islam. Takýto zákaz momentálne v Belgicku nie je možný, na rozdiel napríklad od Nemecka. Obe strany naznačili potrebné ústavné zmeny po parlamentných voľbách v máji 2019 a svoje argumenty opierajú aj o európske súdne inštancie.

    “Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva povoľuje zákaz strán, ktoré sú proti liberálnym právam a demokracii,” uviedol v tejto súvislosti hovorca N-VA Joachim Pohlmann.

    Tento názor zdieľajú aj flámski liberáli, podľa ktorých treba jasne zakotviť niektoré veci do preambuly ústavy. 

    Návrhy z volebného programu islamistickej strany vzbudili nevôľu aj ďalších politických subjektov. Jeden zo zakladateľov strany Islam Redouane Ahrouch hovorí o potrebe oddeliť mužov a ženy v prostriedkoch verejnej dopravy. Štátna tajomníčka pre rovnaké príležitostí regiónu Brusel Bianca Debaetsová, zo Strany flámskych kresťanských demokratov (CD&V), tento návrh označila za “šokujúci” a “neústavný”. S jej slovami o tom, že podobné návrhy “sú hrozbou pre našu demokraciu a náš spoločný život” a idú “proti našim základným hodnotám a slobodám” verejne súhlasí aj predseda CD&V Wouter Beke.

    Strana Islam sa plánuje zúčastniť na komunálnych voľbách naplánovanými na 14. október so svojimi kandidátmi v 28 obciach vo Valónsku a v regióne Brusel.

    - Reklama -