V Aleppe obnovili evakuáciu. Týka sa 3000 ozbrojencov a civilistov

    0
    Sýrske mesto Aleppo po bombardovaní (Autor: TASR)

    Poslední protivládni ozbrojenci mali túto oblasť, ktorá bola donedávna povstaleckou enklávou, pôvodne opustiť už v priebehu utorka. Evakuáciu však v priebehu dňa prerušili v dôsledku sporov okolo podmienok odsunu.

    Dnes sa vláda aj povstalci po vyše 24-hodinovom prerušení dohodli na obnovení evakuácie. Uviedol to hovorca jednej z povstaleckých frakcií Ahrár aš-Šám. 

    Podľa sýrskej štátnej televízie dnes pristavili päť evakuačných autobusov na aleppskom predmestí Ramúsa, ktoré tvorí hranicu medzi vládnymi a povstaleckými líniami. Vzbúrenci už predtým odovzdali vláde skupinu zajatých bojovníkov.

    Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že celkovo by malo poslednú povstaleckú enklávu opustiť ešte asi 3000 ozbrojencov a civilistov, na čo bolo pripravených približne 60 autobusov. Má ísť o posledný konvoj, ktorý mesto opustí predtým, než Damask oficiálne deklaruje získanie úplnej kontroly nad Aleppom, ktoré bolo pred vypuknutím vojny najväčším mestom Sýrie.

    Sýrska opozícia už minulý týždeň súhlasila s tým, že jej bojovníci definitívne opustia východný sektor Aleppa. Hromadná evakuácia civilistov a povstalcov odštartovala už minulý štvrtok, po vypuknutí nového násilia však bola na niekoľko dní prerušená. Opäť sa rozbehla v nedeľu, pričom povstalecké štvrte už opustilo zhruba 20.000-25.000 ľudí.

    - Reklama -