Úžerníci našli dieru v zákone a naďalej ohrozujú ľudí. Kádeháci vyzývajú k obozretnosti

    0
    Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

    Upozornil, že nekalé úžernícke spoločnosti totiž našli dieru v zákone a naďalej ohrozujú ľudí. „Reklamy aj internet sa tak hemžia množstvom ponúk na rýchlu a lacnú pôžičku. Ľudia by ale mali byť pred nimi na pozore. Ak sa totiž stane, že nebudú vedieť zaplatiť načas, dlh im môže aj niekoľkonásobne narásť,“ pripomenul Moravčík.

    Podľa Moravčíka v pozore treba byť najmä pri pôžičkách so splatnosťou do troch mesiacov. Rizikom, ktoré podľa Miloša Moravčíka potvrdzuje aj bežná prax, je špirála dlhov najmä pri malých sumách, a to cez poplatky za odloženie splatnosti úveru a opakované refinancovanie úveru. „Rizikové sú najmä úvery do troch mesiacov a do 100 eur, ktorými sa hemží internet. Ak spotrebiteľ takýto úver využije, nakoniec sa mu môže stať, že keď nezaplatí načas 50 eur, tak postupom času – napríklad po niekoľkých mesiacoch – od neho budú pýtať 500 eur,“ vysvetľuje podpredseda KDH Miloš Moravčík s tým, že z 300-eurovej pôžičky na chladničku sa môže stať aj 1000-eurový dlh, ktorý môže nakoniec viesť k exekúcii majetku.

    Riešením by bolo podľa Miloša Moravčíka sprísnenie definície spotrebných úverov. „Konkrétne by išlo o zrušenie výnimky pri úveroch v trvaní do troch mesiacov a do výšky 100 eur,“ povedal. Subjekty, ktoré poskytujú tieto úvery na krátky čas, by podľa podpredsedu KDH mali byť rovnako licencované ako banky a iné etablované spoločnosti. Ochrane spotrebiteľov v týchto prípadoch by sa mala okamžite začať venovať Národná banka Slovenska a dieram v zákone o spotrebiteľských úveroch ministerstvo financií.

    - Reklama -