Už zase padáme na dno? V USA sa blíži hospodárska kríza, varuje Bloomberg

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Podľa Leuthold Group sa jeden z ukazovateľov, ktorý zatiaľ dobre slúžil ako meradlo, dostal do hodnôt, keď je dobré spozornieť. Poplatky na najhoršie hodnotených dlhopisoch amerických firiem sa podľa ich výskumu zdvihli nad dve percentá, zatiaľ čo doteraz boli pod nimi. Analýza sa zamerala na rozdiel medzi výnosmi z dlhopisov korporácií a štátnych dlhopisov.

    Kto nie je profesionálny investor, tomu tieto pojmy a čísla asi nič nepovedia. Ale podľa Jima Paulsena, hlavného investičného stratéga spomínanej Leuthold Group, je tento ukazovateľ z neznámeho dôvodu veľmi presný. K rovnakému javu vraj došlo buď pred alebo počas šiestich zo siedmich recesií, ktoré svetová ekonomika zažila.

    Paulsen dodáva, že ostatné ukazovatele žiadne príznaky recesie neukazujú. Nedošlo napríklad k posilneniu výnosov dvojročných dlhopisov na úkor desaťročných. Ale namieta, že spojitosť poplatkov na dlhopisoch s recesiou bola dobrým indikátorom už päťdesiat rokov, a tak by sa jej mala venovať pozornosť. Navyše „podpriemerné“ oživenie ekonomiky vzišlo z veľmi neortodoxných metód fiškálneho stimulu, takže by nebolo prekvapivé, keby k jeho koncu došlo skôr, než indikátory ukážu nejaké varovanie.

    Strach z inflácie a skokového zvýšenia úrokovej miery doľahol aj na dlhopisy amerických firiem. Americké firmy si viac požičiavajú, a tak cena požičiavania rastie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -