Už to z nemeckej polície lezie: Útočník zo stanice bol utečenec, pôvodne z Kosova. Prečítajte si aktualizované informácie o útoku v Düsseldorfe

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)
    Útočník so sekerou zranil sedem ľudí, z toho troch vážne. Medzi zranenými bola aj trinásťročná dievčina. Agresor napádal najprv cestujúcich vo vlaku, keď zastavil na stanici v Düsseldorfe, vystúpil z neho a so sekerou v ruke sa vydal do staničnej haly. Po vyčíňaní utiekol po koľajniciach. Nakoniec skočil zo železničného mosta na cestu pod ním, pričom utrpel ťažké zranenia, s ktorými bol prevezený do nemocnice.
     
    Polícia najprv páchateľa opísala ako 36-ročného muža pôvodom z bývalej Juhoslávie žijúceho v blízkom meste Wuppertal, ktorý mal psychické problémy. Preto tiež odmietla teóriu o teroristickom útoku, naopak, zdôrazňovala, že muž trpí psychickými problémami. Neskôr bola jeho diagnóza špecifikovaná ako „paranoidná schizofrénia“.
     
     
    Tejto verzie sa držala aj mainstreamová nemecká tlač, ktorá pre páchateľa väčšinou volila označenie „amokläufer“, po slovensky „šialený bežec“.
     
    Neskôr však polícia na tlačovej konferencii spresnila informácie o páchateľovi tak, že ide o muža pôvodom z Kosova, ktorý bol v Nemecku registrovaný ako žiadateľ o azyl. Teóriu o teroristickom útoku však policajti odmietli potvrdiť, hoci pripustili, že po preskúmaní jeho mobilného telefónu a ďalších elektronických zariadení nemožno túto možnosť vylúčiť.
     
     
    Kosovský či albánsky pôvod páchateľa si mnohí vyvodili už vo chvíli, keď polícia zverejnila jeho krstné meno. Meno Fatmir je totiž typicky albánske. „Asi Srb, Chorvát alebo Slovinec,“ písal napríklad Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF DNES.
     
    V meste Wuppertal je jedno z najväčších azylových centier v Nemecku. Mesto má navyše nadpriemerný podiel obyvateľov moslimského vyznania. Práve tu sa v minulosti objavovali hliadky šaría polície nabádajúce občanov na dodržiavanie legislatívneho odkazu proroka Mohameda. Práve tu tiež miestni moslimovia zapálili židovskú synagógu, vraj na protest proti politike Izraela.
     
    - Reklama -