Už sa to začína. Na olympiáde sa naisto nepredstavia ruskí atléti

    0
    Olympijská vlajka a vlajka Ruskej federácie (Autor: Facebook, Yardbarker)

    Tak je to definitívne potvrdené. Svetoznáma ruská skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová sa na blížiacej sa olympiáde v brazílskom Rio de Janeiro nepredstaví. A nielen ona, ale aj všetci jej zvyšní atletickí kolegovia a kolegyne.

    Dokopy presne 68 ruských reprezentantov dostalo dnes okolo obeda “jóbovku”, že pod piatimi kruhmi sa nepredstavia. Dôvodom sú medializované správy o dopingovom megaškandále vo vnútri ruského športu.

    Môžu nasledovať ďalší

    Športová arbitráž CAS v Lausanne zamietla odvolanie atlétov proti kolektívnemu trestu od medzinárodnej atletickej federácie IAAF, pričom môže ísť len o špičku ľadovca.

    Podľa ruského ministra športu Vitalija Mutka bolo rozhodnutie CAS “zaujaté, spolitizované a bez akýchkoľvek právnych základov”, rozhorčoval sa Mutko pre ruskú agentúru TASS.

    Zdroj: Facebook/RepublicBuzz

    Rovnako štipľavo zareagoval na vylúčenie svojich reprezentantov aj Kremeľ. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa pre štátnu agentúru vyjadril, že “princíp kolektívnej viny môže byť len ťažko akceptovateľný”.

    Ako ďalej uviedol Peskov, Rusko bude musieť “rozanalyzovať novovzniknutú situáciu, ktorá prišla na základe vyrieknutého verdiktu”.

    Odvážne rozhodnutie

    Samotný postoj najvyšších štátnych činiteľov zostáva zatiaľ nemenný – Rusko má o štart na olympijských hrách stále záujem. Otázne je, či všetkým ruským olympionikom nezostanú iba oči pre plač.

    “Vylúčiť takú športovú a politickú veľmoc, ako je Rusko, by bolo od olympijského výboru veľmi odvážne a bezprecedentné rozhodnutie. MOV by ho vďaka práci Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) mal o čo oprieť –  svet športu totiž od nej dostal detailnú správu o systéme štátom podporovaného dopingu,” píše vo svojom dnešnom vydaní Denník N (Rusko čaká, či ho za doping v réžii štátu vylúčia z Ria). 

    - Reklama -