Už nemusíme o EÚ snívať, ale musíme len tvrdo pracovať, vyhlásil srbský premiér. Krajina chce byť členom Únie už v roku 2019

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    “Už nemusíme o EÚ snívať, ale musíme len tvrdo pracovať,” citovala ho agentúra DPA. Vučič podľa vlastných slov dúfa, že jeho krajina splní všetky podmienky na vstup do únie do roku 2019. Komisár EÚ pre rokovania o rozšírení Johannes Hahn to označil za “veľmi ambiciózny cieľ”. V prístupovom procese síce neexistuje “obmedzenie rýchlosti”, ale je tam “určitý úsek cesty”, ktorý musí prejsť každý kandidát, zdôraznil. 

    Hahn tiež ocenil Srbsko za jeho úlohu pri migračnej kríze. “To je prvý dôkaz, že môžete byť… plným členom EÚ. Preukázali ste ducha, solidárnosť, ktorú by som rád videl pri niektorých našich členských štátoch,” vyhlásil. “Toto otvorenie je rozhodujúcim krokom smerom k EÚ,” povedal luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn, ktorého krajina v tomto polroku únii predsedá. Podľa jeho slov by to nebolo možné bez “odvážnych rozhodnutí” Belehradu. 

    Srbsko oficiálne požiadalo o vstup do EÚ 22. decembra 2009. Lídri únie schválili začatie prístupových rokovaní so Srbskom v decembri 2013, ich oficiálne začatie sa však oneskorilo, pretože sa čakalo, kým Belehrad urobí konkrétne kroky pre normalizáciu vzťahov s Kosovom, ktorý Srbsko neuznáva ako samostatný štát. Európska komisia v hodnotiacej správe z novembra tohto roka uviedla, že Srbsko urobilo dostatočný pokrok pre začatie rokovaní o členstve v EÚ. 

    - Reklama -