Už ju máme, špiónku. Americká vláda obvinila mladú Rusku zo špionáže

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Obvinená sa volá Maria Butinová a pochádza zo Sibíri. Do USA prišla so študentskými vízami. Podľa americkej vlády však tajne spolupracovala s ruskou vládou, čo Butinová poprela. Predtým, než odišla do Ameriky, podľa BBC založila organizáciu Right to Bear Arms. V USA vraj mala kontakty v NRA (National Rifle Association), ktorá v americkom Kongrese lobuje za práva držiteľov zbraní.

    Podľa denníka The Washington Post v minulosti pracovala pre Alexandra Toršina, senátora Ruskej federácie. Aj ten udržiaval časté kontakty s NRA a v apríli ho americká vláda zaradila na zoznam osôb, ktoré majú zákaz vstupu do USA a ktorých účty a majetok v USA boli obstavené. Vyšetrovali ho pre možné pranie špinavých peňazí a pre podozrenie, že mal prostredníctvom NRA umožniť Ruskej federácii financovať volebnú kampaň Donalda Trumpa.

    Podľa BBC nie je tento prípad spojený s vyšetrovaním ovplyvňovania amerických volieb v roku 2016. Právnik obvinenej Rusky považuje celý prípad za zveličený. Jeho klientka vraj žiadnym agentom nebola a neexistujú žiadne náznaky, že by chcela ovplyvňovať alebo podkopávať americké zákony. Navyše podľa neho s vyšetrujúcimi orgánmi už mesiace spolupracuje.

    Ako uviedol agent Kevin Helson z FBI, Butinová mala za úlohu „zneužívať osobné vzťahy s osobami činnými v americkej politike v ruskom záujme“. Podľa žalobcu to robila bez toho, aby sa registrovala na príslušných úradoch, čo je podľa amerického zákona nutné. Mala vraj vytvoriť zadné vrátka, ktorými by Rusi mohli ovplyvňovať americkú politiku.

    Rozkazy mala dostávať od vysokopostaveného činiteľa v Kremli, s ktorým vraj komunikovala cez správy na Twitteri. Obsah jednej z týchto správ mal znieť: „Vaša politická hviezda už vyšla. Teraz je dôležité, aby ste dosiahli zenit a nevyhoreli.“ Prezident Donald Trump dlhodobo spochybňuje obvinenia, že Rusi ovplyvňovali voľby. Butinová sa mala zúčastniť aj na jednej z akcií v rámci jeho kampane a opýtať sa Trumpa na vzťah USA a Ruska. „S Putinom vychádzame dobre,“ mala znieť Trumpova odpoveď podľa denníka The Washington Post.

    Butinovú zadržali v nedeľu a teraz čaká na pojednávanie, ktoré sa má konať v stredu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -