Už je to isté. Ďalšie predvolebné sľuby Mostu a Siete sa nenaplnia

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Sľub o nezávislej policajnej inšpekcii strany už naplniť nedokážu, píše denník SME. Most a Sieť však stále hovoria o kompromise, ktorý by mal zaručiť aspoň viac nezávislosti vyšetrovateľov, ktorí budú dozerať na políciu.

    „Dohodli sme, že zväčšíme priestor na kontrolu práce inšpekcie. Dohľadové právomoci by mal získať príslušný parlamentný výbor,“ cituje SME ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú. Plánované bolo aj zriadenie špecializovaného odboru prokuratúry, ktorý mal dozerať na vyšetrovanie policajtov. „Vychádzame z toho, že kým tieto otázky riešila vojenská prokuratúry, tak mali väčšiu dynamiku,“ povedala Žitňanská.

    Problémom policajnej inšpekcie je to, že nie je nezávislá od ministra vnútra. Proti takémuto zriadeniu inšpekcie je minister vnútra Robert Kaliňák. Žitňanská však tvrdí, že kompromis prinesie možnosť sťažovať sa na závery vyšetrovania u poslancov branného a bezpečnostného výboru.

    Kristína Babiaková z Via Iuris tento krok považuje za pozitívny, ale problém nezávislosti inšpekcie sa ním nerieši. „Nedôjde k odpolitizovaniu inšpekcie, pretože polícia bude aj naďalej rozhodovať sama o sebe,“ cituje Babiakovú SME. Mimovládne iniciatívy navrhovali zriadenie samostatného orgánu, ktorý by vyšetroval policajtov a ich činnosť. „Kontrola rozhodovania inšpekcia by sa mohla zvýšiť len vtedy, keby parlamentný výbor bol druhostupňovým odvolacím orgánom,“ povedala Babiaková.

    - Reklama -