Už ani jeden ekonomický migrant. Balkán zatvára hranice

    0
    Utečenci prichádzajúci do Chorvátska (Autor: SITA)

    Slovinsko, ktoré predtým oznámilo, že začne posielať späť do Chorvátska z tejto krajiny prichádzajúcich “ekonomických migrantov” a prijímať bude iba migrantov “z krajín, kde prebiehajú ozbrojené boje”, sa pokúsilo dnes zatiaľ neúspešne vrátiť do Chorvátska skupinu osôb spomínaného charakteru.

    Chorvátsko však 162 migrantov z Bagladéša, Libérie, Maroka a Srí Lanky neprijalo, takže predbežne zostávajú na slovinskom území.
    Ostojič zdôvodnil tento postup absenciou príslušnej bilaterálnej dohody.

    Hranice uzavrelo aj Srbsko

    Srbsko dnes zo štátnej hranice s Macedónskom vrátilo do tejto krajiny približne tisíc migrantov po tom, čo Belehrad rozhodol, že na územie krajiny vpustí iba utečencov-občanov Sýrie, Iraku a Afganistanu, a to iba takých, ktorí disponujú registráciou z Grécka alebo Macedónska.
    Informáciu priniesla televízia B92 na svojej webovej stránke.

    Cez záchytné zariadenie v juhosrbskom Preševe prešlo v uplynulých 12 hodinách asi 3000 migrantov, ľudí, ktorí sa objavia bez dokumentov totožnosti, tam však na rozdiel od doterajšej praxe už neregistrujú.

    Kým Srbsko uzavrelo svoje hranice s Macedónskom pre všetkých migrantov, na ktorých sa nevzťahujú uvedené kritériá, v stredu o 18.00 h, macedónska strana reagovala s obmedzeniami podobného charakteru o 3.00 h v noci nadnes. Pre agentúru MTI to uviedla hovorkyňa UNHCR v Belehrade Melita Šunjičová.
    Srbský minister sociálnych vecí Aleksandar Vulin poukázal na opatrenia chorvátskej i slovinskej strany a dodal, že Srbsko nebude prijímať ľudí, ktorí nepochádzajú z vojnou zmietaných krajín, pretože by nemohli pokračovať ďalej.

    Tých, ktorí uviazli po prijatí rozhodnutia v Srbsku, ako aj vrátených migrantov z Chorvátska alebo Slovinska, umiestňujú zatiaľ v záchytnom centre neďaleko Belehradu.


     

    - Reklama -