Uvoľnite byty, migranti čakajú. To nie je žart, ale nová hrozivá nemecká realita

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    “Zhabanie bytu, nútený prenájom, predčasné výpovede nájmu. To sú pojmy patriace akosi do kontextu totality, vojnového konflitku, stavu núdze, či zákazu vychádzania. Kto by si bol ešte pred nedávnom pomyslel, že sa tieto témy celkom vážne budú diskutovať v Nemecku, krajine to vzorovej demokracie pre celú Európu,” konštatuje na úvod svojho blogu uverejnenom na portáli sme.sk Rucel.

    Krajina sa podľa neho ocitá vďaka politike kancelárky Merkelovej v chaose, ktorý vyvoláva extrémne reakcie. A to nie iba extrémne reakcie pravice, o ktorých vypovedajú útoky na ubytovne migrantov, ale aj ľavice. Krajne ľavicovo oientovaní zelení napríklad navrhujú v jednej berlínskej štvrti zhabanie neobývaných luxusných bytov. Slúžiť majú, ako inak, potrebám imigrantov. “Ich argumentácia pripomína triedny boj u nás po komunistickom puči vo februári 1948. Hlasovanie zatiaľ odložili, avšak v Berlíne si odteraz svojim majetkom nikto nemôže byť istý,” konštatuje Rucel. Právnici podľa neho upozorňujú, že vyvlastňovanie nie je vôbec vylúčené.

    “V mestečku Nieheim (Severne Porýnie – Westfálsko) dostala obyvateľka komunálneho bytu po 16 rokoch výpoveď, ktorej dôvodom je fakt, že obec potrebuje byt pre migrantov. Táto žena nemá prakticky žiadnu inú možnosť – musí sa vysťahovať. Momentálne je to bežný postup, noví nájomíci spomedzi migrantov už čakajú,” píše ďalej bloger.

    Ako ďalej konštatuje, Nemcov v týchto dňoch ovláda úžas a ostávajú im iba oči pre plač. Vítanie imigrantov už podľa neho vôbec nie je realitou, je to naopak. Kultúru vítania cudzincov strieda strach.

    Na záver autor dodáva ešte jednu perlu: V Norimberku už niekoľko týždňov protestujú migranti proti tomu, že ešte neboli vybavené ich žiadosti.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -