Uviazli rokovania o Sýrii na mŕtvom bode? Lavrov chce dohodu s USA zachrániť

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Lavrov povedal, že je rozhodujúce podporovať rezolúcie OSN vyzývajúce na ukončenie bojov v Sýrii a na politické urovnanie situácie v krajine. Šéf ruskej diplomacie uviedol, že sa musí uskutočniť “spravodlivé a nestranné vyšetrovanie” náletov, pri ktorých prišli o život sýrski vojaci v provincii Dajr az-Zaur, a prípadov bombardovania severosýrskeho mesta Aleppo aj jeho okolia.

    Lavrov podľa tlačovej agentúry AP vo vystúpení zdôraznil, že konflikt v Sýrii nemožno vyriešiť “bez potlačenia” extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a bojovníkov napojených na teroristickú sieť al-Káida.

    O nasledujúcich krokoch, ktoré treba urobiť v sýrskom konflikte, sa dnes Lavrov neformálne rozprával s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

    Obaja politici viedli krátky rozhovor popri stretnutí tzv. blízkovýchodného kvarteta v New Yorku, informoval tlačovú agentúru DPA vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu diplomacie. Dodal, že išlo o konštruktívnu diskusiu, ale nie o oficiálne stretnutie a ďalšie vyjadrenie americká strana neposkytne. Blízkovýchodné kvarteto tvoria Spojené štáty, Rusko, OSN a Európska únia.

    - Reklama -