Útoky na Kube. Bizarné prípady sa množia

    0
    Fidel Castro (Autor: TASR)

    Spojené štáty vydali minulý týždeň cestovné varovanie, ktoré vyzývalo amerických cestujúcich, aby nevstupovali na územie Kuby. Vo varovaní sa uvádzalo, že k útokom na vládnych predstaviteľov došlo v havanských hoteloch a USA nemôžu zaručiť Američanom ubytovaným v týchto hoteloch, že neutrpia ujmu na zdraví.

    Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí povedal, že v dni po vydaní cestovného varovania niektorí občania, ktorí odcestovali na Kubu, hlásili podobné príznaky. Predstaviteľ dodal, že vláda USA “rozhodne nemá preverené”, či občanom ublížili rovnaké útoky, aké boli namierené proti vládnym zamestnancom.

    USA minulý týždeň stiahli vyše polovicu svojho vlastného diplomatického tímu z Havany a reagovali tak na údajné “útoky”, ktoré poškodili zdravie osadenstva ambasády v kubánskom hlavnom meste. Podľa Washingtonu začalo 22 amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi. 

    Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová. Podľa amerických vyšetrovateľov je možné, že išlo o útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

    Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez minulý týždeň na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými “útokmi” na zdravie amerických diplomatov.

    - Reklama -