Útok na političku v Kolíne nad Rýnom spáchal muž nenávidiaci cudzincov

    0
    Plagáty kandidátky na starostku Kolína Henriette Rekerová (Autor: SITA)

    Podľa citovaného vyjadrenia vrchného prokurátora Ulfa Willuhna “výpovede svedkov v tejto chvíli naznačujú, že pri tomto čine boli smerodajné xenofóbne motívy páchateľa”. Doplnil, že to potvrdzujú aj slová samotného útočníka, ktorého zadržali po tom, ako bodol Rekerovú nožom do krku a spôsobil jej vážne zranenie.
    Útok sa odohral v ranných hodinách na trhu v kolínskej štvrti Braunsfeld, kde sa 58-ročná Rekerová deň pred voľbami nového starostu stretávala s občanmi pri stánku vládnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Tá ju spolu so Zelenými a slobodnými demokratmi (FDP) podporuje ako nezávislú kandidátku.
    Po tom, ako 44-ročný útočník napadol Rekerovú, na mieste vypukla šarvátka, pri ktorej sa zranili ďalšie štyri osoby. O zadržanom mužovi polícia zatiaľ nemá žiadne záznamy a nie je známe, či patrí k nejakej organizácii.

    Rekerová doteraz pôsobila v kolínskej samospráve ako členka mestského zastupiteľstva zodpovedná za sociálne služby a mala tak na starosti aj ubytovávanie prichádzajúcich utečencov.
    Šéf kolínskej polície Wolfgang Albers informoval, že stav zranenej kandidátky je stabilizovaný, zatiaľ sa však nezlepšuje. Podľa predošlej správy jej volebného tímu nie je v ohrození života.

    Zdesenie z útoku na Rekerovú vyjadrila okrem iných aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa v telefonáte s krajinským šéfom CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku informovala o stave zranenej a nechala jej odkázať želanie skorého uzdravenia.
    Dosluhujúci starosta Kolína nad Rýnom Jürgen Roters dnešnú udalosť označil za “útok na verejný život a demokraciu”, občania sa však podľa neho nesmú nechať takýmto činom “zraziť na kolená”.

    - Reklama -